Киселина - колкото и страшно да звучи, това е една от магическите думи в козметиката в последните години. Блестяща кожа, справяне с акне, намаляване на пигментациите, забавяне на стареенето - с много от тези проблеми може да се справим с продукти със съдържание на киселини.

Серамиди, витамин С, слънцезащита - на кои продукти за кожата да наблегнем през зимата

Как да се погрижим за кожата през зимата

И кои активни съставки да изберем

Както обаче предполага името им, с ексфолиращите киселини трябва да сме и внимателни.

Това ни напомнят от Refinery29, като цитират доста публикации в TikTok, където хора споделят злополучния си опит с киселините. Правим бърз преглед на най-популярните сред тях.

AHA

Съкратено от алфа хидрокси киселини - получават се от естествени продукти като цитрусови плодове, бадеми, мляко, тръстика. Такива са гликоловата, млечната, манделовата. Смятат се за най-силните киселини и се борят с неравномерна текстура на кожата, слънчево увреждане, разширени пори, бръчици.

BHA

Съкратено от бета хидрокси киселини. Най-популярната е салициловата. Те проникват по-дълбоко в кожата, спомагат за намаляване производството на себум, намаляване на акнето, изчистване на черните точки.

Според дерматолозите и козметиците, до които Refinery29 се допитват обаче, много често потребителите прекаляват с употребата на киселини в - използват ги прекалено често, с което нарушават кожната си бариера. Първите признаци на това са лющене на кожата около носа и устата, зачервявания и опъване.

Затова те съветват да сме разумни, ако сме решили да използваме толкова агресивни съставки. Обикновено продуктите с киселини се използват отделно от тези с други активни агенти като ретинол например. Освен това дневната слънцезащита е абсолютно задължителна. И най-добре да ограничим използването на киселините до веднъж, максимум два пъти, в седмицата.