Декември е спокоен месец за нас, градинарите - носи промяна в ритъма и чувство на удовлетворение от всички задачи, които вече сме изпълнили. При по-меко време обаче този месец предлага и отлични възможности за засаждане на нови култури.

4 растения, които да подрежем декември

4 растения, които да подрежем декември

Преди да е станало прекалено късно

Ето 5 от най-издръжливите зеленчуци, които можем да засадим през декември.

Ревен

Декември е подходящ момент за засаждане на многогодишни ядливи растения, които се държат повече като храсти, отколкото като зеленчуци. Ревенът е надежден избор - ако го засадим сега, ще ни осигури свежи, кисело-сладки червени дръжки точно навреме за пролетта.

Ревен

Източник: iStock

Ревен

Важно е растенията да имат добър дренаж - студът в комбинация със задържана вода е най-големият им враг през зимата. Корените е добре да са покрити с компост за изолация.

Чесън

Чесън

Източник: iStock

Чесън

Все още имаме време да засадим чесън, стига почвата да не е замръзнала или прекалено подгизнала. Зимният студ помага на луковиците да се оформят правилно. Засаждаме на разстояние 10-15 см в добре дренирана почва.

Бакла

Бакла

Източник: iStock

Бакла

Декември е идеален за култури, които естествено понасят студ. Точно затова баклата е подходяща. Подготвяме почвата с компост, за да остане здрава и устойчива на влагата. Засаждаме в сух период, а при прогноза за слани покриваме младите растения с агрил или под малка оранжерия.

Зимни салатки

Зимни салатки

Източник: iStock

Зимни салатки

Макар че температурите падат, отглеждането под покритие ни дава повече възможности. В парници, неотопляеми оранжерии или полиетиленови тунели можем да засяваме салати като валериана, зимна тученица, рукола, мизуна и горчица. Те растат бавно, но осигуряват листа за многократно рязане.

Спанакът и манголдът също се развиват добре в този период и ще бъдат готови за разсаждане, когато дните станат по-дълги.

Азиатски зеленчуци и микрозеленчуци

Бок чой

Източник: iStock

Бок чой

Ако градината ни е слънчева и можем да използваме покритие като агрил или найлон, можем да засадим азиатски зеленчуци, например бок чой. Те са достатъчно устойчиви, за да преживеят зимата. Най-добре е да започнем със засяване в сандъчета на прозорец или в оранжерия, преди да ги прехвърлим навън, съветват от Country Living.

Микрозеленчуците също са отличен избор - малките кълнове, които често виждаме като гурме гарнитура, са вкусни и питателни.