Декември е спокоен месец за нас, градинарите - носи промяна в ритъма и чувство на удовлетворение от всички задачи, които вече сме изпълнили. При по-меко време обаче този месец предлага и отлични възможности за засаждане на нови култури.
Ето 5 от най-издръжливите зеленчуци, които можем да засадим през декември.
Ревен
Декември е подходящ момент за засаждане на многогодишни ядливи растения, които се държат повече като храсти, отколкото като зеленчуци. Ревенът е надежден избор - ако го засадим сега, ще ни осигури свежи, кисело-сладки червени дръжки точно навреме за пролетта.
Източник: iStock
Ревен
Важно е растенията да имат добър дренаж - студът в комбинация със задържана вода е най-големият им враг през зимата. Корените е добре да са покрити с компост за изолация.
Чесън
Източник: iStock
Чесън
Все още имаме време да засадим чесън, стига почвата да не е замръзнала или прекалено подгизнала. Зимният студ помага на луковиците да се оформят правилно. Засаждаме на разстояние 10-15 см в добре дренирана почва.
Бакла
Източник: iStock
Бакла
Декември е идеален за култури, които естествено понасят студ. Точно затова баклата е подходяща. Подготвяме почвата с компост, за да остане здрава и устойчива на влагата. Засаждаме в сух период, а при прогноза за слани покриваме младите растения с агрил или под малка оранжерия.
Зимни салатки
Източник: iStock
Зимни салатки
Макар че температурите падат, отглеждането под покритие ни дава повече възможности. В парници, неотопляеми оранжерии или полиетиленови тунели можем да засяваме салати като валериана, зимна тученица, рукола, мизуна и горчица. Те растат бавно, но осигуряват листа за многократно рязане.
Спанакът и манголдът също се развиват добре в този период и ще бъдат готови за разсаждане, когато дните станат по-дълги.
Азиатски зеленчуци и микрозеленчуци
Източник: iStock
Бок чой
Ако градината ни е слънчева и можем да използваме покритие като агрил или найлон, можем да засадим азиатски зеленчуци, например бок чой. Те са достатъчно устойчиви, за да преживеят зимата. Най-добре е да започнем със засяване в сандъчета на прозорец или в оранжерия, преди да ги прехвърлим навън, съветват от Country Living.
Микрозеленчуците също са отличен избор - малките кълнове, които често виждаме като гурме гарнитура, са вкусни и питателни.