Има храни, които ежедневно консумираме, без да се замисляме, че всъщност имат силата да ни отровят или разболеят. От Cracked ни дават пет такива примера, като ни предупреждават, че все пак няма място за паника. Правилното приготвяне и готвене прави повечето храни напълно безопасни за консумация. Винаги е добра идея обаче да бъдем информирани, така че следващия път, когато готвим или похапваме тези продукти, да го правим с необходимото внимание.
Суровото брашно е по-опасно от суровите яйца
Източник: iStock
Със сигурност сте чували предупреждението, че суровото бисквитено тесто не трябва да се яде, поради наличието на сурови яйца в него. Докато суровите яйца могат да бъдат източник на салмонела, действителният проблем може да ви изненада. Истинският виновник е суровото брашно, включено в тестото. Този обикновен кухненски продукт понякога може да бъде замърсен с опасни бактерии като E. coli и салмонела. Така че приготвяйте старателно печивата си.
Ледът като развъдник на болести
Източник: iStock
Рядко се замисляме за кубчетата лед в напитката си, а трябва. Когато епидемиолозите извадят епруветките си и открият причината за норовирусните инфекции в ресторантите, те често установяват, че виновникът е машината за лед. В много държави, в които качеството на водата е съмнително, ледът е последното нещо, което трябва да слагаме в питието си, било то и коктейл, който ни изкушава. Но дори чистата вода понякога предлага мръсни кубчета, лед, ако съдът, в който ги правим е замърсен.
Чесънът в мазнина е наистина опасен
Източник: iStock
Самият чесън се счита за толкова здравословен, че е практически лечебен и докато скилидките чесън ще плесенясват, ако ги оставим за известно време, ако ги запазим в някаква мазнина, може да изглежда като опция за дългосрочно съхранение. Да, ама не. Ако съхраняваме чесъм в мазнина всъщност култивираме бактерии Clostridium botulinum, която причинява ботулизъм - сериозно и потенциално фатално заболяване.
Зеленчуците мохат да ни разболеят повече от месото
Източник: iStock
Отляво има дебели розови пилешки гърди. Вдясно е пакетирана маруля, която сме закупили от същия супермаркет. Кое от двете е по-вероятно да ни разболее?
Пилето ще, ако го ядем сурово, но няма да го ядем сурово, разбира се. Ще го сготвим, ще измием купата или дъската за рязане, в която е пилето, и ще затворим в торба за боклук пластмасовия контейнер, в който е било суровото месо, преди мухите да снесат яйца в него. Салатата обаче ще ядем сурова. И това може да е начинът, по който тялото ми се заразява от Cryptosporidium - диарийните паразити, понякога известни като "крипто".
Червеният боб крие опасности
Източник: iStock
Червеният боб може да изглежда като безобидно бобово растение, но ако го ядем суров е опасно. Съдържа протеин, известен като хемаглутинин или лектин, който може да бъде токсичен, ако продуктът не е минал през топлинна обработка. Само три порции недопечен боб могат да ни разболеят, така че, ако обичаме боб, винаги трябва да се уверяваме, че е добре сварен преди да го хапнем.