Пролетта е времето, когато всеки градинар започва работа навън. Макар да трябва да изчакаме още няколко дни да отминат минусовите нощни температури, определено моментът за садене наближава.
Най-лесният начин по-бързо да се сдобием с растения в градината е, като използваме готов разсад. Не всички зеленчуци и цветя обаче са подходящи за това. Ето няколко, които от личен опит знаем, че е добре да насеем от семе.
Моркови

Източник: iStock
Никой, който се занимава с градинарство, не би препоръчал да разсаждаме морковите. Вместо това засяваме семената с някои трикове, защото са много дребни. Например, като ги смесим със сух пясък, за да могат равномерно да се разпределят върху почвата. Когато покълнат и са достатъчно големи, можем да ги разредим, като изскубем по-слабите растения.
Фасул

Източник: iStock
Какъвто и вид да предпочитаме - зелен или жълт, с плоски или кръгли шушулки, висок или безколов, най-добра реколта постигаме, когато сеем семената директно в градината. Това става, когато температурите са трайно по-високи, обикновено през май.
Рукола

Източник: iStock
Този ароматен листен зеленчук има слаба коренова система, което обяснява защо не бива да го разсаждаме или местим. Освен това покълва изключително лесно от семена.
Репички

Източник: iStock
Подобно на морковите, репичките са изключително крехки като млади растения и всяко местене наранява корена им. Предвид факта, че именно коренът е плодът на този зеленчук, най-добре да го щадим и засеем директно от семе. Не бива да забравяме, че винаги може да консумираме и листата на репичките, когато са свежи и току-що откъснати.
Латинка

Източник: iStock
Да, това не е плод или зеленчук, но всъщност е ядливо цвете - можем да ползваме цветчето в салати, а от листата се приготвя чудесно песто. Латинките се развиват най-добре, когато се насеят от семена. Най-добре да ги разположим около лехите със зеленчуци в градината, за да помогнат за опрашването с ярките си цветове.