Сега, когато цените на всичко са по-високи, мнозина се стремят да намалят разходите си и затова избират да се лишават от някои продукти и услуги. Козметиката например е едно от нещата, които хората не намират за изключително необходимо и са склонни да избягват като разход. Да се грижим за кожата си обаче си остава важно, като добрата новина е, че можем да го правим и без да пръскаме излишно много пари.

Как да се справим с хиперпегментацията на кожата

Как да се справим с хиперпегментацията на кожата

Неприятното следствие от акнето

Ето три козметични продукта, за които спокойно можем да си спестим парите, тъй като изобщо не са ни необходими.

Добавки с колаген

Очаква се те да заздравят косата, кожата и ноктите ни, както и да поддържат ставите и костите ни здрави. Освен това се твърди, че имат противостареещо действие. Според дерматолозите обаче добавките с колаген далеч не са толкова ефективни. Оказва се, че проучванията за ефектите на добавките с колаген при хора не са много, а тези, които все пак са правени, показват, че колагенът подобрява подвижността на ставите, но не прави много повече от това.

Снимка 617271

Източник: iStock

Кожните експерти съветват вместо да харчим за добавки с колаген, да инвестираме в добра слънцезащита, тъй като тя е най-доброто средство против стареене.

LED маски за лице

Мадона и Кортни Кардашиян са сред знаменитостите, които са си признавали, че са почитатели на LED маските за лице. Те обаче са наистина скъпи, като високата им цена се твърди, че е оправдана заради множеството ползи, които оказват на кожата. Сред тях са стимулирането на колагена, изчистването на акне и намаляването на зачервявания.

Снимка 617272

Източник: iStock

Дерматолозите не съветват да разчитаме на "впечатляващите" действия на LED маски за лице, защото и за тях не са правени достатъчно мащабни проучвания. Малкото изследвания, които има, всъщност са провеждани сред малък кръг от хора.

За да си спестим пари, а и за да видим реален резултат от козметичен продукт, който има действие против стареене, можем да пробваме ретиноид. Той е по-изгоден, а и доказано прави кожата по-стегната и гладка.

Notox - новата тенденция в борбата с бръчките или как да имаме млада кожа без игли

Как да имаме млада кожа без ботокс и без игли

Не просто хаштаг в TikTok

Тонер за лице

Грижата ни за кожата съвсем спокойно може да мине без този продукт, тъй като често съдържа алкохол и дразни кожата, пише Insider.

Снимка 617269

Източник: iStock

Всъщност достатъчно е да имаме един почистващ и един овлажняващ продукт за лице, които да ползваме вечер и почистващ и слънзащитен продукт, които да нанасяме сутрин. Добре е да имаме предвид, че почистващият продукт не е нужно да е скъп, а нежен към кожата.