Нямаме нужда от специален ден, за да се наслаждаваме на някои от любимите си ястия. Когато обаче има създаден международен Ден на шкембето, няма как да не обърнем малко по-специално внимание на тази от мнозина обичана, от мнозина ненавиждана храна.

Крем супа от тиква и червена леща - вкусно и слънчево есенно предложение

Крем супа от тиква и червена леща - вкусно и слънчево есенно предложение

И супер лесно за приготвяне

Световният Ден на шкембето се появява през 2011 г. по инициатива на британската организация Tripe Marketing Board, която се опитва да информира хората какво точно представлява то и защо не бива да го избягваме от менюто си.

Шкембето, както подсказва името му, е вътрешната страна на стомасите на селскостопански животни като крави, биволи, овце и свине. Особено важно е почистването му, както и доброто му приготвяне.

Снимка 687999

Източник: iStock

"Ако не е сготвено добре, никога няма да го пробвате за втори път", пишат ВВС Good Food и са напълно прави. Дълги години минавало за храна на бедните, шкембето излиза от сенките на кулинарията през XIX век, за да се превърне в някои от най-популярните ястия във Франция, Италия, Испания, Мексико, както и в Азия, и Африка.

Мексиканско "менудо"

Източник: iStock

Мексиканско "менудо"

"Менудо" е името на ястието с шкембе в Мексико, което представлява гъста супа с боб. Националното ястие на Виетнам - супата фъ, също може да се приготвя с шкембе.

Провансалска яхния

Източник: iStock

Провансалска яхния

Франция е развила различни рецепти с тази съставка, като например провансалската яхния, която придава по-рафиниран вкус на шкембето с помощта на вино, доматен сос и подправки.

"Могодо" от Южна Африка

Източник: iStock

"Могодо" от Южна Африка

Други традиционни рецепти с шкембе от света са "добрада" от Португалия, "бумбар" от Босна и Херцоговина, "каре-каре" от Филипините, "могодо" от Южна Африка, както и, разбира се, българската шкембе чорба.