За мнозина Цецо от третия сезон на "MasterChef" бе любимецът на публиката. Зрителите го определяха, като един от финалистите. Той обаче си тръгна малко преди финала и не можа да попадне в ТОП 5 на хоби-готвачите.
Именно той носеше и испанската следа в кухнята, тъй като живее в Каталуния от 16 години. Иначе е роден във Враца, където е живял.
Той е момчето с много хобита. Готвенето е част от цялата картина. Споделя, че го влече приготвянето на храната по различен начин.
След толкова много години живот в Испания, Цецо е решил да остане в България. Поне засега...
Пред Lifestyle.bg той сподели интересни детайли за живота си в чужбина, кулинарията, любовта и жените.
Каква е твоята оценка за участието ти в "MasterChef"?
- Да кажем, че не съм стигнал моя лимит и не съм показал напълно на какво съм способен. Журито е доста строго и може би не ми достигна малко самоувереност.
Имаше ли убеждението, че ти ще бъдеш един от финалистите?
- Не. Но по някое време имах такива претенции понеже винаги искам да изкача стълбичката. Самият аз исках да покажа по-силна страна, но не можах.
Появиха се много коментари, че Вики не се е представила по-добре от теб. Смяташ ли, че журито справедливо реши ти да напуснеш предаването?
- Виктория е много добра кулинарка. Всичко зависи от журито. Може би съм се отнесъл малко по-арогантно към самото приготвяне на храната. Чувствах се сигурен, в свои води и точно тогава се получават най-големите грешки.
Кой е твоят фаворит за победител в "MasterChef" 3?
- Разбира се Стелян - Куку. Той ми е любимец още от първия ден. И е един от претендентите за следващия Мастършеф на България.
А кой ти беше най-голямата конкуренция?
- Всеки от тях. Но за някой по-изявен... единственият, който ми идва на ум, е Куку. Може би Димитър и Божана също.
На екран изглежда, че между вас има голямо съревнование. Така ли е действително и какво се случва зад кулисите?
- Така е, но на нас мотивацията не ни бяха парите. На абсолютно всички играчи мотивацията ни беше да покажем на себе си, а и на другите, че наистина можем да готвим.
КАТАЛУНСКИ ПОЛЪХ
Ти заради самото предаване ли се върна от Испания?
- Да. Живея в Лорет де Мар, това е провинция в Каталуния. На морето се намира, курортно място е, като селце. Даже не зная дали може да се каже, че е град. Специално за шоуто се върнах, тъй като ми се отвори свободно време и исках да попътувам. Беше добра възможност да се върна в България.
Заминаваш в Испания на 14 г. Как се вписа в обстановката там?
- Баща ми замина през 1998 г. Две години след това, с майка ми, се присъединихме към него и заживяхме там. Бяхме установени. Имахме квартира. Баща ми и майка ми работеха, а аз ходех на училище. Беше ми трудно. Първата година ме записаха на интензивен курс по испански и "каталан", което е диалект. Не можех да продължа да уча, без да зная езика. В училище не беше лесно, тъй като испанците са по-големи националисти и трудно се вписва някой чужденец между тях, но в крайна сметка стана така, че всички се вписахме добре и живеехме нормално.
След като завърши училище, с какво започна да се занимаваш?
- С абсолютно всичко. Особено, ако живееш в курорт, се минава през барман, сервитьор... Бил съм и поддръжка на хотел. Занимавах се с хобитата ми, които са джудо, фотография и животни.
ШАМПИОН
Професионално ли се занимаваше с джудо?
- Първоначално се записах на 16 г., което е твърде късно и нямах претенции да стигна елитно ниво, но така се стекоха обстоятелствата, че станах шампион на Каталуния. Тъкмо се подготвях за един шампионат в Испания и тогава получих много тежка травма на лявото коляно. И свърши елитната кариера на джудото.
На колко години стана шампион по джудо на Каталуния?
- На 19.
НАЙ-КРАСИВАТА СНИМКА
Ти си любител фотограф. Коя е най-хубавата ти снимка?
- Това е на събора на българите в Испания, който се проведе през май миналата година. Направиха една организация - да приветстваме Великден и Гергьовден в един празник. Събрахме се много българи във Валенсия в един парк. Направих много интересни снимки на народни носии.
В Галерия (горе <>) може да видите снимките на Цецо от 7-ия Събор на българите в Испания
Знам, че си любител на животните. Имаш и змии...
- Да. Имам австралийски килимен питон и също така финландски. Единият от тях е албинос.
От колко години се занимаваш с това свое хоби?
- Около 8 години работя това за моя лична сметка. Преди това съм го правил за една компания.
На кастинга на "MasterChef" се появи с един питон на рамо. От Испания ли си го взе?
- Взех го от един мой познат тук, за шоуто. Не е мой. В Испания останаха моите.
Сподели, че не смяташ веднага да се връщаш в Испания. Получи ли вече предложение за работа в България?
- Да. Поканиха ме да работя в един хотел на морето, като готвач. Също така, от Бургас и Пловдив беше, получих същото предложение, като готвач в ресторант. Засега тези предложения са в застой, но не съм ги отхвърлил.
Ти самият знаеш много специфични неща, които умеят професионалните шеф-готвачи. Кажи ми как един човек може да достигне до такова високо ниво, а да се води любител готвач?
- Аз не мога да се определя, като професионалист, тъй като не съм минал през школа по кулинария. Самоук съм. Много ме влече приготвянето на храната по различни начини. Все пак новото поколение разполагаме с интернет, което е без лимит. Ако наистина те влече едно нещо, нищо не може да те спре.
Ако беше спечелил 100 000 лв. щеше ли да ги вложиш в ресторант?
- Ако бях спечелил може би щях да направя не първокласен ресторант, а нещо по-специфично. Гледайки храненето в България на какво ниво е, може би щях да направя нещо, като бърза храна, но тя да е здравословна. Това би ми било приоритет, ако бях спечелил. Щях да направя малко заведение, в което да се предлага вкусна и здравословна храна.
Коя е любимата ти кухня?
- На сърце ми е испанската кухня, тъй като там съм провел повечето си експерименти. Рецептите, които знам, са от там.
Какво най-много хапват испанците?
- Те обожават морски дарове. Няма значение в коя точка на Испания живеят, хората харесват риба и други морски дарове. Обичат гозби, които са с ориз и леща. Имат едно традиционно ястие - "опашката на бика". Прави се с картофи. То е тип гювече и е много вкусно.
Разделил си се с приятелката ти, която е германка, след 10 години. Какво се случи?
- Може би спря да има искра.
"MasterChef" ли развали твоята връзка или това няма нищо общо?
- Не, това няма нищо общо. Предаването не повлия на моята връзка, тъй като ние си имахме проблеми още преди това. Тя знаеше, че ще заминавам за България. Точно преди да замина беше пределът.
Къде се запознахте двамата?
- В бара, в който работех, като сервитьор. Тя идваше със своята майка, като клиенти.
На кое ястие би оприличил жената?
- Не зная точно на кое. Но, ако е ястие за жена, то трябва да е фино, елегантно и разбира се много красиво.