Често прибягваме до модни и козметични съвети в желанието си да изглеждаме и да се чувстваме по-добре. Но както и при останалите препоръки, и тук винаги трябва да имаме едно наум и да се водим от максимата, че всичко е индивидуално. В противен случай може да се предоверим и да се окажем вместо подмладени и освежени, по-скоро състарени.

Дрехите

Черното може да е вечната класика, но ако залагаме предимно на по-тъмната гама, рискуваме да изглеждаме и по-възрастни. Когато сме облечени в черно, бръчките и несъвършенствата по кожата изпъкват много повече, което не е желаният ефект. А и на 70 ли ще носим онова яркожълто яке...

Пастелните и свежи цветове са по-подходящ избор. С тях изглеждаме по-млади и свежи. А с напредване на възрастта е добре да наблягаме предимно на неутрални и телесни тонове. И ако не можем да се откажем от черното, добре е да го неутрализираме с цветен шал или колие.

Снимка 347941

Източник: iStock

Всички дрехи трябва да бъдат точен за нас размер, напук на макси модата. Не трябва да се подвеждаме под идеята, че един номер по-голямо сако ще скрие коремчето или други недостатъци на възрастта.

Много важна е и кройката на дрехите. Ако те формират елегантен тоалет, а не падат просто свободно и безформено по тялото, то тогава със сигурност ще направим по-добре впечатление. А и може да свалим някоя годинка. Няма нужда да се стремим всеки сантиметър от тялото да бъде покрит и прикрит.

Снимка 347929

Източник: iStock

Косата

Кичури до кръста може да звучат като така желана мечта, но истината е, че подобна дължина ни прави да изглеждаме по-скоро неподдържани и състарява. Така неусетно се доближаваме до образа на онази самотна дама, която живее с десетки котки и винаги е давана за пример какви не искаме да бъдем след години.

Не трябва да се притесняваме от промените в косата, защото лицето също се  променя и трябва да отговорим адекватно на този процес с посещение при фризьора. Една подходяща за нас прическа може веднага да ни подмлади.

Снимка 347935

Източник: iStock

Гарвановото черно не е подходящо за прикриване на побелели коси. По-добре да заложим на цвят, близък до естествения ни. Русото също освежава, но е капризно и определено не отива на всекиго. Сивото, в крайна сметка, не е чак толкова страшно, всички ще стигнем до него в един момент.

Грим

Синьо и цикламено са забранени цветове за сенки за очи. С тях ще добие по-скоро гротесков вид, а и много акцентират на фините бръчици в областта. По същата причина не е добре да залагаме на продукти с брокат.

Снимка 347936

Източник: iStock

Очната линия не трябва да бъде по дължината на цялото око. Моливът за устни е много препоръчително да не се различава видимо от цвета на червилото. Отличително очертаните с молив вежди отдавна са в графата с ретро хитове. Същото може да се каже и за наслоената върху миглите спирала, пише Pinterest.