Не би било грешно да кажем, че както сред писателите има знаменитости, така и сред знаменитостите има писатели. Разликата обаче е, че писателите печелят известността си благодарение на творбите си, докато звездите първо стават популярни, а след това решават да разкажат живота си в книга.

Джеймс Мидълтън и мемоарите му Meet Ella: The Dog Who Saved My Life за кучето му Ела

И братът на Кейт Мидълтън - с автобиографична книга

Ето за какво ще става дума в нея

Не е изненадващо, че знаменитостите пишат предимно мемоари. Все пак се предполага, че животът им е изпълнен с интересни преживявания, за които феновете им нямат търпение да разберат "от кухнята". В най-добрия случай биографичната книга е като един реалистичен портрет на "истинския човек" отвъд публичната му фасада.

От Vogue са направили селекция с цели 41 мемоарни книги от известни личности, които според тях си струва да прочетем. Ние подбрахме осем от тях, към които българските читатели имат интерес, тъй като вече са издадени от родни издателства. Освен това може да ги открием и купим с отстъпка в рамките на Панаира на книгата, който се провежда до 2 юни.

"Жената в мен" от Бритни Спиърс

Певицата пише мемоарите си след дълго чакане от феновете си, когато вече е освободена от влиянието и контрола на баща си.

След години папарашки тормоз и предателства от хората, на които е имала доверие, Бритни Спиърс е готова да сподели своята истина. Прави го с дълбока искреност и добро чувство за хумор.

"Резервният" от принц Хари

Това е книга, която несъмнено е провокирала интерес у хората, които се вълнуват от британското кралско семейство.

Гледната точка на принц Хари обаче си заслужава да се прочете и от всеки, които не е задължително да следи изкъсо семейството. Защото освен всичко друго "Резервният" засяга и много общочовешки теми - като например за скръбта, любовта и създаването на дом.

"Моята история" от Мишел Обама

Мемоарите на бившата първа дама на САЩ са от онези книги на знаменитости, които, затваряйки последната страница, карат читателя да се чувства така, сякаш досега е прекарвал време с автора и го познава лично.

"Моята история" кара всеки, който се докосне до нея, да почувства Мишел Обама като свой приятел. Но и в същото време ни напомня, че в крайна сметка всички сме хора, без значение от статуса.

"С обич, Памела" от Памела Андерсън

Познаваме я като секссимвол, но истината е, че това е просто образ, който ѝ е наложен. В книгата си Памела Андерсън се разкрива такава, каквато е, но малко хора познават - просто едно срамежливо момиче от остров Ванкувър.

Страниците на "С обич, Памела" тя изпълва със спомени от детството си и размисли за преследването на мечтите си, умело съчетавайки проза и поезия.

"Приятели, любовници и голямото ужасно нещо" от Матю Пери

Мемоарите си актьорът от "Приятели" издаде малко преди да почине. В тях той разказва живота си от ранните си години, като преминава към периода, в който достига известността си. Не пропуска и най-тежката си битка - тази със зависимостта към наркотиците и алкохола.

"Приятели, любовници и голямото ужасно нещо" вече е налична и като аудио книга в Storytel, където можем да я чуем с гласа на актьора, който озвучава на български Матю Пери в хитовия сериал "Приятели".

"Разказвачът: Истории за живота и музиката" от Дейв Грол

Задължително четиво за всеки меломан, запален по рок музиката.

В мемоарната си книга Дейв Грол поставя фокуса си върху своите години като част от групите Nirvana и Foo Fighters.

"Открито" от Андре Агаси

Автобиографията на един от най-популярните за времето си тенисисти не разказва историята, която всеки очаква от един спортист. В нея няма да прочетем за това колко трудности и жертви коства пътят към успеха в спорта. За сметка на това обаче ще прочетем откровения разказ на едно момче, което става тенисист заради амбициите на собствения си баща, който също е тенисист.

В "Открито" Андре Агаси споделя и триумфите си - например възраждането в края на кариерата си, втория си брак, който се оказва повече от щастлив, както и филантропската си дейност, която променя живота на много деца в неравностойно положение.

"Зелени светлини" от Матю Макконъхи

Актьорът пише книгата си на база личния си дневник, който си е водил. А в него е имало и стихотворения, и снимки, та дори и рецепти.

В мемоарите си Матю Макконъхи споделя и по-дълбоки неща, като личната си философия за справяне с предизвикателствата в живота, както и какво означава да продължаваш да "хващаш зелени светлини", минавайки през трудностите.