Евровизия 2023 вече започна - събитието, което почти всички българи толкова много обичаме да мразим. През последните години конкурсът за песни на Европейския съюз за радио и телевизия сякаш придоби една специфична слава на странно шоу, съпътствано от шарени и крещящи костюми, разбиване на общоприетите стандарти, елементарни текстове и кое от кое по-откачени изпълнения.

И макар цялата тази показност в много случаи се доближава до кича, все пак всяка година милиони зрители не само от Европа, но и от целия свят сядат пред екраните заради Евровизия. И независимо дали за да се присмиваме на участниците, да плюем колко политически е конкурсът (макар да претендира за друго) или да гледаме с интерес и позитивно отношение към младите и талантливи артисти, не може да се отрече, че Евровизия има доста развлекателен характер и определено успява да ни провокира. Точно заради това решихме да подберем седем от най-интересните изпълнения от 2023 г., които по една или друга причина успяха да спечелят вниманието ни.

Швеция

Лорийн - "Tattoo"

След победата си на Евровизия и издаването на дебютния ѝ албум Heal през 2012 г., Лорийн омагьоса публиката с гласа си, уникално артистично присъствие и завладяващи текстове. В десетилетието след конкурса в Баку шведската изпълнителка продължава да се развива, изследвайки нови начини за изразяване на своята креативност; от издаването на музика на шведски език за първи път до нейния актьорски дебют във филмовата адаптация на Vinterviken.

Лорийн грабна първото място в песения конкурс в Израел през 2012 г. с "Euphoria", която има сериозни претенции да бъде най-великата песен в историята на състезанието на всички времена. Сега тя се завръща, за да се опита да стане първата жена, спечелила два пъти Евровизия, а букмейкърите смятат, че има сериозни шансове да го направи.

"Tattoo" е може би една идея по-слаба песен от "Euphoria", но все пак гласът на Лорийн остава сензационен, преминавайки от задъхани средни до вдигащи адреналина високи тонове. Като към това добавим и свръхчовешкото ѝ сценично присъствие (може да се сравни в това на Лейди Гага или Бионсе,) получаваме един сериозен претендент за победител.

Финландия

Käärijä - "Cha Cha Cha"

Много е трудно да се победи Лорийн, но ако някой е в състояние да го направи, това без съмнение е Käärijä, чиято песен до известна степен може да се определи като една от най-добрите тази година.

Интересна смесица от транс, анархо пънк, глем метъл и поп за това колко духовно удовлетворяващо е да се напиеш изключително много. И по всичко личи, че не сме единствените, пленени от откачения стил на финландския артист, защото публиката в M&S Bank Arena в Ливърпул тотално изгуби ума си при неговото изпълнение на 9 май.

Рапърът, певец и текстописец Käärijä има репутация на енергичен, ексцентричен и доста интересен артист, и изпълнението на Евровизия го доказва недвусмислено. Родом от Вантаа във Финландия, Käärijä прави музика от 2014 г., като издава дебютния си албум Fantastista през 2020 г. За тези няколко години на музикалната сцена експерименталният рапър само затвърждава, че за него и творчеството му най-важно е противопоставянето на различни музикални жанрове.

Евровизия 2023: ето ги първите 10 финалисти, сред които има и българско участие

Ето кои 10 държави отиват на финала на Евровизия 2023

Танита Янкова от група Vesna отива на голямия финал

Украйна

Tvorchi - "Heart of Steel"

Сигурни сме, че аплодисментите ще бъдат оглушителни, когато започне представянето на Tvorchi от Украйна довечера, 11 май, по време на втория полуфинал на Евровизия. Страната спечели през 2022 г., благодарение на Kalush Orchestra и песента "Stefania", която грабна сърцата на зрителите на музикалния конкурс.

Колкото и критики да отнесоха, че победата им е само заради войната, която започна Русия, в интерес на истината миналата година момчетата от Kalush Orchestra за пореден път демонстрираха брилянтно представяне от страна на Украйна. Откакто участва за първи път през 2003 г., страната се класира за финала всяка година и има записани 11 места в Топ 10, включително три победи и две втори места.

"Heart of Steel" на Tvorchi, с която се представя Украйна през 2023 г., е песен за смелостта, вдъхновена от обсадата на стоманодобивните заводи в Азовстал -  за това да бъдеш свободен в действията, изразите и мислите си и да продължиш напред, независимо колко си изтощен и наранен. И докато дуото не може да си позволи да бъде твърде дидактично, заради правилата на Евровизия за политическо изразяване, темите на песента са упорита решимост и самоопределяне ("Понякога просто трябва да знаеш кога да вдигнеш средния си пръст във въздуха") са ясни като бял ден.

анкета

Какво мислите за Евровизия?

Виж резултати

100% политически конкурс 43.6%

Гледам, само ако участва и България 8.7%

Чудесен начин да се запозная с музиката на толкова таланти от различни държави 16.5%

Абсолютна тъпотия 31.2%

Хърватия

Let 3 - "Mama ŠČ"

Евровизия се нуждае от моменти, които ни карат да се чувстваме така, сякаш сме на антидепресанти в комбинация с халюциногени. Хърватия внася точно такава атмосфера тази година с пънк група, която се облича като силно гримирани тоталитарни диктатори.

"Mama ŠČ" има простата закачливост на детско стихче, но съдържа една от политическите алегории, които понякога минават под радара на привидно аполитичната Евровизия. Тракторът в текста е символ на това как президентът на Беларус Александър Лукашенко, който веднъж даде на Путин трактор като подарък за рожден ден, помогна на Русия във войната им срещу Украйна.

Що се отнася до Let 3, те идват от Риека, родното място на хърватската пънк сцена, където бързо си спечелват страхотна репутация със съчетаването на енергични изпълнения с изкуство на живо, превъзходна театралност и необичайни костюми. В Хърватия групата е известна с провокативните си изпълнения. Let 3 често обичат да шокират публиката, като по време на концерти са чисто голи, ни предупреждават от Евровизия.

Сърбия

Люк Блек - "Samo Mi Se Spava"

Създавайки свежи кросоувър мелодии, Люк използва класически поп влияния като свое платно, на което след това "рисува" с експериментални, електронни и инди звуци. Песента му "Samo Mi Se Spava" е по-скоро драматично театрално четене, отколкото демонстрация на мелодична вокална мощ. Тя е нещо като киберпънк песен в стил Nine Inch Nails за нихилизъм и апатия пред лицето на колабираща планета. Блек всъщност прави артистично театрално представление, докато пеейки бълнува "война, насилие, ярост, вирус" на сръбски.

Уникалният инди техно поп стил на Люк му спечели титлата на "сръбския поп алхимик" в очите на местните медии, а в международен план се оказва един от най-търсените изпълнители. През последните 12 месеца Люк Блек прави напълно разпродадено турне в Китай и създава шоу в стил техно опера в берлинския Berghain - най-известният нощен клуб за електронна музика в света.

Испания

Бланка Палома - "Eaea"

Като една от "големите пет" страни, които отиват задължително на финала, Испания може да си позволи да експериментира (тактика, която Обединеното кралство никога не избира) и да представи смело и ангажиращо участие тази година. Влиянието на испанската суперзвезда Росалия е очевидно в начина, по който песента "Eaea" смесва фламенкото с техно ефекти, проникващи далеч в микса, и в проницателното изпълнение на Бланка Палома, която има най-интересния вокален тембър от всички изпълнители тази година.

И въпреки че сякаш липсва точно определена мелодия, песента пленява и въздейства по онзи начин, по който може да го направи само фламенкото. Певицата от Елче, чиято запазена марка на стила е смесването на традиционното с авангардния и модерен поп, в момента продуцира своя дебютен албум, базиран на идеята за "обред" или "церемония", като Бланка се стреми да изследва частите от нашата душа, които надхвърлят думите.

Българката Танита Янкова и група VESNA, които представят Чехия на Евровизия 2023 г.

Момичето, заради което да гласуваме на Евровизия тази година

Танита Янкова от VESNA за участието си в чешката група и за песента "My Sister's Crown"

Австрия

Тея и Салема - "Who the Hell is Edgar?"

"В тялото ми има призрак и той е поет. Това е Едгар Алън По и мисля, че не може да устои." Това са началните редове на  "Who the Hell is Edgar?". А Тея и Салема, определено спечелихте вниманието ни, още преди официалното ви представяне на втория полуфинал на песения конкурс тази вечер, 11 май. Талантливите дами се запознават, докато се състезават в австрийското шоу за таланти Starmania 21.

Притегателната сила, която ги събира, се оказва любовта им към Евровизия. Когато по-късно попадат на лагер за писане на песни, решават да обединят усилията, за да сбъднат мечтата си и заедно да участва в музикалния конкурс. Тея и Салема пишат сатиричната песен "Who The Hell Is Edgar?", като черпят вдъхновение от техния опит като авторки на песни в индустрия, която твърде често не дава на жените достатъчно признание за тяхната упорита работа и опит.

Сред фаворитите ни тази година на Евровизия определено попадат и "Évidemment" на La Zarra от Франция, "Dance (Our Own Party) на The Busker от Малта, "Because Of You" на Gustaph от Белгия и "Unicorn" на Ноа Кирел от Израел.

Не ни остава друго освен да пожелаем късмет и успех на всички 25 участници, които ще се състезават на финала, като искрено се надяваме да спечели най-добрият.