The Witcher направи за Netflix това, което Game of Thrones направи за HBO. Поне така смятат много хора, защото първият сериал се справяше успешно с фабулата си за... един сезон, докато вторият - за цели седем.

The Witcher с Хенри Кавил - трейлър на последния сезон за актьора в ролята на Гералт

И "Вещерът" се страхува - първи трейлър на последния сезон с Хенри Кавил

Играта загрубява

Но има и друга съществена разлика. Game of Thrones разполагаше с изходен материал от Джордж Р.Р. Мартин, който плътно участваше в създаването на сериала. Е, вярно е, че днес всички все още чакаме шестата част на "Песен за огън и лед" - "Ветровете на зимата", а и се наложи телевизионната история да бъде довършена без написана книга, но... това е.

При The Witcher Анджей Сапковски си е написал поредицата от книги, посветени на Вещера - те са цели девет и са издадени и на български език. Въпреки това създателите на сериала още във втори сезон решиха сериозно да се отклонят от оригинала на полския автор.

И точно тук идва проблемът. Освен че изглежда абсолютно ненужно, това отклонение е най-вероятната причина Хенри Кавил - изпълнителят на ролята на вещера Гералт от Ривия, да се отдръпне от героя си и от ролята.

В момента в Netflix можем да гледаме първите пет серии на трети сезон - последният за Кавил като Гералт. След това ролята ще бъде поета от Лиам Хемсуърт, а успехът му в нея вече е подкопан. Кавил обаче е твърд в решението си.

"За мен е важно героят ми да е триизмерен. И това е трудно да се постигне, защото се следва определена визия и определен сюжет. А аз се опитвах да намеря мястото на Гералт в това. Всички мои молби и искания бяха просто да сме верни на изходния материал."

Това са думите на Хенри Кавил пред Philstar. Колегата му от сериала Аня Чалотра, която изпълнява ролята на Йенифер, казва пред Variety по адрес на Кавил: "Той знае повече от всеки друг за света на "Вещерът", за всички правила и закони в него, притежава вещерските знания - напълно в историята е. Така че да работиш с него е благословия."

Да бъде върнат Кавил в The Witcher е прекалено късно. И явно и самите Netflix са наясно с това, ако погледнем странната им "рекламна кампания" във Великобритания. Из цялата страна висят билборди с надпис: "Да, той все още е Гералт и в сезон 3". Интересно как точно ще рекламират четвърти сезон, когато ролята ще е при Хемсуърт...