"Ядем храните, които би ял човекът, който искаме да бъдем", казва професорът по кулинарни науки от Нюйоркския университет Фабио Парасеколи. В такъв случай Явор Сарафов - жури в настоящия сезон на MasterChef, трябва да е космополитна натура с вкус към новите преживявания и експериментирането с вкусове.

Защо шеф Александър Таралежков смята, че звезди "Мишлен" ще получим по-скоро с кюфтета, отколкото със софийско суши

Защо шеф Таралежков смята, че звезди "Мишлен" ще получим с кюфтета, а не със софийско суши

Защо българската кухня е супер, колко отговорно е да си жури в MasterChef и какво предлага ресторанта му Dolma Bar

Той посочва за едно от любимите си блюда яйца по бенедектински "в някое от десетките му разновидности". Проф. Парасеколи се оказва прав - г-н Сарафов е човек с богата биография, професионален опит в различни бизнеси и интереси в най-разнообразни сфери, от храната до пътуванията, мотоциклетите и екстремните изживявания.

MasterChef е поредното предизвикателство пред него. "Имам лошото качество да се отегчавам и изморявам в еднообразието на бизнес-ежедневието. Затова на всеки пет-седем години си намирам нов проект, ново вълнение, нова тръпка." В същото време присъствието му като жури в този сезон дава друга гледна точка - тази на предприемача. Което пък би привлякло и друг тип зрители.

Снимка 639443

Източник: bTV / Цецо Мирчев

Явор Сарафов смята, че подобни телевизионни формати наистина са полезни за зрителите, защото "освен забавлението, в тях има и купища полезна информация за продукти, техники, комбинации и тенденции".

Но все пак нещо остава далеч от гледащия - истинският вкус на ястията, които опитва журито в MasterChef. "Имали сме затруднения, както в откриване на най-доброто, така и в откриване на най-лошото в конкретна задача. Но категорично мога да заявя, че сме ги намирали, понякога с цената на спор помежду ни."

А ако има нещо, което не пречи на Явор Сарафов в споровете, това е егото му. "Мога да го закача на закачалката в съблекалнята и да не правя компромиси, като остана максимално обективен", казва той и допълва, че балансът е думата, която го определя най-добре. "Опитвам се да балансирам процесите както в личен план, така и в бизнеса. Моите партньори ме познават с това."

Снимка 639444

Източник: bTV / Цецо Мирчев

От звезди "Мишлен" през 5-звездни рейтинги в различни мобилни приложения до viral места, чиято слава се предава от уста на уста - на фона на целия този шум как всъщност да се ориентираме дали един ресторант предлага наистина добра храна, или просто е "модерен"?

Много е трудно да се ориентираш и отсееш добрите места в днешно време. От една страна, при търсенето им попадаме на купища платена информация от инфлуенсъри, от друга е рекламата, която често може да бъде подвеждаща. От трета - ровим в мобилни приложения, които се оказват манипулируеми... За мен най-добрата реклама на добрата храна е от уста на уста. Но стават и грешки.

Снимка 639445

Източник: bTV / Цецо Мирчев

Кои са любимите ви ресторанти и места за улична храна в България, в които се връщате? И какво поръчвате обикновено там?

Любимите ми ресторанти са един особен микс от добра храна, добър ненатрапчив сервиз, спокойна и уютна атмосфера. И все пак храната е номер едно - без нея останалото няма шанс. Винаги търся различното в менюто. Търся вкусове, търся комбинации, търся интерпретации. Ако обаче попадна на недобро място - избирам това, което най-малко може да се обърка.

Друга ваша голяма страст е виното. Имате ли правила, които следвате при съчетаване на вино с храна, и какви са те?

Обожавам доброто вино в добра компания. В общи линии следвам правилото "лека храна с леко вино, тежка храна с по-изявено вино". Не се съобразявам със сезонност при избора на вино. Затова пък има значение дори настроението и контекстът - естествено, че в пицария в Италия ще пиете кианти.

Българското вино, което бихте препоръчали с две ръце на всеки?

Не зная как да се огранича с едно вино - ще посоча пет, с което няма да съм коректен към десетки други. Българските производители са на световно ниво и мога да посъветвам всички да им дават повече шанс, при следващото си посещение в ресторант или в магазина.

Бели: Царев Брод - Сепаж, Бонония Естейт - Врачански мискет

Червени: Изба Манастира - Илая Мавруд, Кортен - Сюприйм, Катаржина Естейт с тяхната Анкор Сира

Какъв съвет бихте дали на човек, който тепърва започва да работи и гради кариера в света на кулинарията?

"Занаят се краде!" Това е моят съвет. Учете се от най-добрите. Карайте курсове, стажувайте, работете. Усърдието ще ви се отплати. Ще трябва да учите цял живот, за да сте на върха.

Снимка 639442

Източник: bTV / Цецо Мирчев

А какъв съвет ви се иска да бяхте получил преди да се захванете с храната като бизнес?

"Ще работиш в сектор "Услуги" - внимавай! В този сектор доволен клиент води нови двама, а недоволният отказва петдесет.

В какви аспекти се промени сферата ви от първите ви години в нея до днес?

Има все повече добри ресторанти в България и все по-добра ресторантска култура у потребителите. Сега, ако и пушенето в ресторантите се спре...

MasterChef е всеки петък и събота от 20 ч. по bTV