Ябълката е сред най-вкусните, полезни и достъпни плодове. Особено в момента. И е верен съдружник в най-различни рецепти - от сосове през ястия с месо до коктейли.
И понеже имаме навика в края на работния ден да си сипем по един алкохолен микс, решихме да се доверим на рецептата за пенлива ябълкова сангрия на Морийн Петроски. А тя е експерт по коктейлите и автор на книгите The Wine Club и The Cocktail Club.
От Eat This, Not That! добавят, че този есенен коктейл върви чудесно със солени хапки, стига да се придържаме към инструкциите обаче.
Какво ни трябва за 2 коктейла
- 1/2 ябълка, нарязана на фини и тънки резени, подобно на кибритени клечки
- 110 г бърбън
- 85 г ябълков сайдер
- 170 г пенливо вино, охладено
- 2 с. л. семена от нар
Какво ги правим
В шейкър, наполовина напълнен с лед, добавяме половината ябълкови резени, сайдера, бърбъна и охладеното пенливо вино. Разбъркваме и продължаваме нататък.
Преди да сервираме в чаши, отново пълни с лед, първо прецеждаме сместа. На финала добавяме останалите ябълкови резени и поръсваме със семената от нар. А вместо класическа сламка, няма да сбъркаме, ако я заменим с пръчка канела.