През октомври 2022 г. стана ясно, че България няма да участва в песенния конкурс Евровизия 2023 г., който ще се проведе на 9, 11 и 13 май  в Ливърпул. Според организаторите на конкурса причината да се откажем тази година се дължи на повишените цени на таксите за участие. Сега обаче разбираме, че все пак ще има българско участие, макар и да не се състезава за страната ни.

Група VESNA, в която участва българката Танита Янкова, ще изпълни песента "My Sister's Crown", с която ще представи Чехия на Евровизия 2023 г. Парчето се изпълнява на четири езика - български, украински, чешки и английски.

"Концепцията на песента е свързана със славянските традиции. Всички ние идваме от различни държави - три от нас са родени в Чехия, Танита е от България, а останалите момичета са от Русия и Словакия. Това създава изключително силна връзка между нас, защото сме обединени от славянския език", споделят момичетата от групата.

Снимка 605727

Източник: Entiendo

VESNA се сформира преди шест години и за момента имат издадени два албума. В своето творчество, точно като в парчето "My Sister's Crown", те съчетават елементи на модерния поп и традиционния фолклор.