Валентина Василиева е първата съпруга на селянин на име Феодор Василиев от Шуя, Русия. Семейството живее там  между 1707-1782 г. Смята се, че Валентина почива на 76-годишна възраст, оставяйки след себе си потомство от 69 деца, само две от които са умират като бебета.

Твърди се, че тя има 16 пъти близнаци, седем пъти тризнаци и четири пъти четиризнаци или общо 27 раждания. Това прави 69 деца за 76 години. 

През годините много  публикувани източници изразяват съмнения относно истинността на тези твърдения. Според статия от 1933 г. на Джулия Бел в Biometrika, книга от 1790 г. на Херман Бауер  Statistische Schilderung von Russland наистина предоставя твърденията за децата на Феодор Василиев, но не с твърда "категоричност".

E0711-11 EVO, Green Team и групата студенти, които поставиха нов рекорд на Гинес за скорост

Студентският болид, който счупи рекорда за скорост

Да си по-бърз и от колите във Formula E

Бел също така отбелязва, че случаят е докладван от The Lancet в статия от 1878 г. за изследване на близнаци. В статията на Lancet се посочва, че Френската академия на науките се опитва да провери твърденията за децата на Василиев.

За целта се свързват с Императорската академия на Санкт Петербург за съвет относно какво и къде точно трябва да търсят. Оттам обаче им казват, че цялото разследване е излишно. Според тях въпреки, че много от членовете на семейството живеят в Москва, те са били обект на "протекция от страна на правителството", затова няма да успеят да съберат нужните доказателства.

Много съвременни медии, сред които и BBC обаче, продължават да събират доказателства, оспорвайки рекорда на Василиева за жена с най-много раждания.

Според BBC например, ако трябва да се придържаме към науката и фактите, това означава, че Валентина трябва да е раждала до поне 50-годишна възраст. А както знаем, забременяването с напредването на възрастта става все по-трудно след 40-годишна възраст, заради приближаването към менопаузата. 

Способността за забременяване намалява и с всяка следваща бременност, тъй като последователните раждания оказват влияние върху репродуктивната анатомия на жената. 

Препятствията за пускането на бял свят на 69 деца обаче едва ли спират дотук. Намаляването на "биологичния часовник" на жената има много смисъл от еволюционна гледна точка, тъй като носенето и раждането на дете е невероятно трудна задача, която става все по-трудна с възрастта.

От BBC не забравят да напомнят и че по онова време има изключително много случаи на смърт при раждане. 

В миналото всяка бременност е била риск за живота на майката. Трябва да се отбележи, че рисковете от сериозни, смъртоносни усложнения, като кръвоизлив, нарастват рязко при многократни раждания, като например четиризнаци, както в случая на Валентина Василиева. 

Изглежда им съмнителен и фактът за зачеването на толкова много близнаци, тризнаци и четиризнаци. Вярно е, че склонността към близнаци се среща в някои семейства, така че съпругата на Феодор може да бъде просто някакво странно изключение.

Снимка 591054

Източник: iStock

"Но като цяло шансовете г-жа Василиева някак си да зачене и след това да оцелее след раждането дори само на 16 близнаци - да не споненаваме за тризнаците и четиризнаците, изглеждат нереални", казва Джонатан Тили от Североизточния университет, който изследва стволови клетки от ооцити за тяхното използване при безплодие и женско здраве. 

Световната книга на рекордите на Гинес обаче защитава рекордът на Валентина Василиева, като оспорват твърденията, че една жена не може да има толкова много деца.

Екатерина Лисина, рекордът за жена с най-дългите крака в света и колко е висока рускинята

Жената с най-дългите крака в света

Рекордът, който държи Екатерина Лисина

Те отбелязват, че е възможно г-жа Василева да е имала предразположение към хиперовулация или освобождаване на множество яйцеклетки в един цикъл. Това значително увеличава шанса за близнаци, тризнаци или четиризнаци, какъвто се смята и че е случаят на рускинята. 

В книгата с рекордите на Гинес се посочва, че не е невъзможно една жена да има 27 бременности през фертилните си години.