Творческият път на Уилард Уигън е силно повлиян от майка му, която изиграва решаваща роля в неговото развитие. Когато е още дете, британецът среща трудности при четенето и писането, като в последствие става ясно, че това се дължи на недиагностицираните му аутизъм и дислексия.

MSCHF с поредна провокация - микроскопичната им чанта, която се гледа под микросоп

Космическата сума, за която е купена чантата, по-малка от зрънце сол

Идва в комплект с микроскоп

Утеха Уилард намира в изработването на малки скулптури, които привличат вниманието на майка му. Именно тя го насърчава да усъвършенства техниката си и да създава дори още по-миниатюрни творби, а преди да почине през 1995 г., му казва: "Колкото по-малки правиш нещата, толкова по-голямо ще стане името ти."

А тези думи се оказват пророчество. Защото Уилард Уигън вече е прочут с творбите си, които могат да се видят само през микроскоп. Въпреки изключително малките си размери обаче, скулптурите му са невероятно детайлни. За да ги създаде, му се налага да използва микроскоп, в противен случай не може да види добре материала, с който работи. Още по-впечатляващото в процеса е, че британецът трябва да отмерва ударите на сърцето си, за да не му пречи пулсът.

Сред най-известните творби на Уилард Уигън са миниатюрните му версии на картините "Мона Лиза" и "Тайната вечеря", както и изображенията на Уилям Шекспир и Робин Худ.

За работата си самият той не крие, че е наистина предизвикателна и дори я описва като "по-сложна от микрохирургия". Всяка грешка по невнимание може да сложи край на седмици напредък, както действително му се е случвало. Веднъж например, докато говори по телефона, без да иска вдишва през носа си една от творбите си. За да предотврати нещо подобно да се случи отново, всеки път преди да започне работа, прави дихателни упражнения.

Въпреки стреса и напрежението в творческия си процес, Уилард Уигън се радва, че работата му е оценявана. "Когато видите хората с недоверие, изписано на лицата им, защото не могат да си обяснят какво виждат, това ми доставя толкова голямо удоволствие", казва той в интервю за CNN.

Уникалността на творчеството му е призната дори и от Световните рекорди на Гинес. Уилард Уигън държи рекорда за най-малката ръчно изработена скулптура, създадена някога - тя представлява човешки ембрион, направен от влакно от килим.

Carl Warner Foodscapes, фотографът Карл Уорнър и как храната заживява нов живот

Храната като произведение на изкуството

Различната гледна точка

Изкуството му е абсолютно доказателство за силата на креативността и това колко е важно да може да погледнем света през нови перспективи. И дори нещо повече - работата му ни напомня, че малките неща имат значение, както и че всеки човек има способността да промени света.