В България може и само да си мечтаем за бързо придвижване с влак, но в Япония то е факт от много години. И така например разстоянието от Токио до Киото, което над 500 километра, с влак-стрела отнема само някакви си два часа и половина.

За горе-долу толкова време се развива и сюжетът на "Убийствен влак" (Bullet Train). Филм, за който се говори още от средата на 2020 г. Тогава знаехме, че Дейвид Лийч ("Дедпул 2", 2018 г., "Бързи и яростни: Хобс и Шоу", 2019 г.) ще се заеме с режисирането, а Брад Пит ще влезе в главната роля.

Филмът щеше да бъде базиран на романа на Киторо Исака - MariaBeetle, който до миналата година дори не бе преведен на английски. По-късно разбрахме, че към актьорския състав се присъединяват имена като Брайън Тайрий Хенри, Джоуи Кинг, Арън Тейлър-Джонсън, Зази Бийтс и Майкъл Шанън.

Снимка 583068

Източник: Alexandra Films

Стана ясно също, че Брад Пит и Сандра Бълок ще си направят и взаимна услуга: Пит ще се появи за няколко сцени в "Изгубеният град", а Бълок ще направи същото за "Убийствен влак". Това всъщност са първите, а към момента и единствените два филма, в които сме ги виждали заедно на екран.

В "Убийствен влак" Бълок влиза в ролята на Мария - красива и нахакана координаторка, чиято задача е да даде точни указания за изпълнение на тайна мисия на наемен убиец. Въпросният наемен убиец в този конкретен случай носи прозвището Калинката (Брад Пит).

Снимка 583074

Източник: Alexandra Films

Работата му може и да е осеяна със смърт, но той се опитва да се промени. Да изкорени гнева от себе си и да приема останалите. А задачата, поставена му от Мария, е наглед съвсем лесна - да се качи на влак-стрела от Токио до Киото, да открадне едно конкретно куфарче с лепенка на влакче на дръжката и да слезе още на следващата станция.

Направо детска работа за професионалист като него. Но се оказва, че това куфарче е доста желано и той не е единственият, който се опитва да се добере до него. Във въпросния влак по същото време се оказват още цели петима наемни и крайно смъртоносни убийци.

Те може и да са истински страшилища, но също като Калинката носят много интересни прякори - Лимон (Брайън Тайрий Хенри), Мандарин (Арън Тейлър-Джонсън), Стършел (Зази Бийтс) и Вълка (Bad Bunny).

Снимка 583071

Източник: Alexandra Films

А Калинката... Калинката по бързата процедура ще разбере, че това не е най-лесната му мисия до момента - а най-трудната.

Наемни убийци с ексцентрични прякори - това намирисва на много екшън и пиперливи реплики. И си е точно така, защото в "Убийствен влак" има по много и от двете. И екшън сцени, които вдигат адреналина, и хапливи реплики, които разсмиват.

И в този филм Дейвид Лийч показва типичния за филмите си хумористичен и дори леко детски хумор. А така ни остава да се чудим дали само нас ни лъхна една дедпулска вълна, завихрена от влак-срела...

"Убийствен влак" е по кината от 5 август