До края на Олимпийските игри в Токио остават няколко дни и вече много медали бяха раздадени. И този път на подиумите за награждаване видяхме изпълнението на една традиция, която не бе нарушена дори от стриктните COVID мерки.

Токио 2021, Джулиус Секитолеко, Уганда и защо щангистът е решил да избяга

Когато отидеш в Токио, за да избягаш от страната си

Джулиус Секитолеко ще търси щастието си в Япония

Гледката на олимпиец, застанал на върха на стълбичката, който е захапал златния си медал, докато слуша химна на родината, е емблематична за всички Олимпийски игри. И сякаш вече никой не помни как точно този момент се превърна в задължителен за всяко награждаване.

Според Дейвид Валечински, съавтор на книгата The Complete Book of the Olympics, всичко е заради медиите. Просто това се е превърнало в "легендарен" кадър, който всеки състезател иска да има възможността да си направи, а пък фотографите си умират да снимат спортисти, които хапят медали. Ако пък никой не ги гледаше, надали биха направили точно това в изблик на щастие.

Снимка 541216

Източник: GettyImages

Но този феномен е характерен не само за Олимпийските игри. Рафаел Надал например е известен с това, че винаги захапва единия край на огромните купи, които му връчват при победа в някое от състезанията от Големия шлем.

Преди дни пък се стигна до там, че в официалния профил на най-големия спортен форум в социалните мрежи се появи публикация с напомняне, че медалите не са за ядене

"Нашите медали са направени от материал, произведен след рециклиране на електронни устройства, дарени от японската общественост. Така че, не е нужно да ги хапете... но ние знаем, че ще продължите да го правите."

Освен обаче да изразяват радостта си от победата по този странен начин, златните медалисти от Олимпийските игри се оказват изобретателни и по отношение на съхранението на медалите, предава CNN.

Токио 2021, отборът на САЩ по плуване и коментарите за банските им

Какво не им е наред на банските на американските плувкини

Хайде пак...

Британският плувец Том Дейли си призна, че по време на пандемията си е изплел на една кука специална торбичка за медала, за да не се драска. През 2008 г. пък американската футболистка Кристи Рампоун заяви, че е крила медалите си в тенджерите в кухнята, защото това сигурно е последното място, на което крадците ще ги потърсят. Не един и двама спортисти пък решават да продадат медалите си и да дарят средствата си за благотворителни каузи - сред тях е и Владимир Кличко.