Били сме свидетели многократно на това как актуални събития в реалния живот влияят на гледаемостта на сериали или продажбата на музикални албуми. Най-пресният пример е смъртта на кралица Елизабет, след която стриймването на The Crown се увеличи главоломно.

The Crown, Джуди Денч, Питър Морган и критиките към предстоящия пети сезон на сериала на Netflix

Защо всички са бесни на сериала за кралското семейство

Колко спорен е пети сезон на The Crown

Интересът към сериала, който представя годините на царуването на Елизабет Втора, не е от последния месец. Няма как да не признаем обаче, че петият сезон, който започва излъчването си през ноември, се очаква с огромен интерес.

Защото сюжетът му покрива едно от най-трудните десетилетия в живота на кралското семейство - 90-те. По това време три от четирите деца на кралицата се развеждат - принц Чарлз, принц Андрю и принцеса Ан.

Близки до двора и заклетите монархисти се притесняват, че новите серии ще повлияят негативно на имиджа на крал Чарлз - в тях се показва дългогодишната му извънбрачна връзка с Камила Паркър-Боулс, както и трудностите, през които преминава принцеса Даяна.

От Netflix побързаха да успокоят духовете, като потвърдиха пред The Sun, че самата катастрофа и смъртта на лейди Ди няма да бъдат показани на екран. Ще видим само напускането на автомобила от хотел Риц в Париж, преследването на папараците, а след това действията на британския посланик във Франция по уведомяването на британското външно министерство.

Преди ден излезе и трейлърът на предстоящия сезон на The Crown, като за първи път от началото на излъчването на сериала през 2016 г. в описанието е включено предупреждение, че сериите са "художествена драматизация на историята на кралица Елизабет Втора, политическите и личните събития, които определят царуването й".