Смъртта на Елизабет Втора направи зрителите и критиците особено чувствителни към начина, по който е представена тя и цялото кралско семейство в The Crown. Премиерата на новия пети сезон на сериала е предвиден за ноември, и, след кратък размисъл, Netflix взеха решения да не я отлагат за догодина, каквито предложения имаше.

The Crown, Джон Мейджър и защо бившият британски премиер нарече сериала "пълни глупости"

"Пълни глупости" - критиките срещу сериала за кралица Елизабет

Защо разкритикуваха The Crown

Бурята, предизвикана от някои детайли в сюжета на новите серии, чието действие се развива през 90-те години на миналия век, беше неизбежна.

Първо бившият премиер на Великобритания Джон Мейджър реагира на сцена в новия сезон, в която той (в ролята му е Джони Лий Милър) се среща с принц Чарлз (Доминик Уест), като престолонаследникът настоява за това по някакъв начин правителството да принуди майка му да абдикира.

След това много хора реагираха на новината, че смъртта на принцеса Даяна ще бъде показана в пети сезон. Лейди Ди, която продължава да е своеобразна икона за британците, се играе от Елизабет Дебики, а любовната афера на Чарлз и Камила Паркър-Боулс също е дословно представена.

Преди ден и самата Джуди Денч реагира на сюжетните линии в предстоящия сезон, като написа отворено писмо до британската преса, в което критикува творческите решения в сериала. "Никой не е по-голям защитник на артистичната свобода, но това просто е недопустимо", написа актрисата и допълни, че кралицата, служила вярно на страната си 70 години, заслужава респект.

Създателят на The Crown Питър Морган се почувства длъжен да отговори на всички тези критики. "Мисля, че всички можем да признаем, че 90-те са били труден период за кралското семейство и крал Чарлз наистина ще премине през някои болезнени спомени от този период", казва той пред Variety. И допълва, че сериалът се отнася с уважение към всичко преживяно от семейството.

Премиерата на пети сезон на The Crown e на 9 ноември в Netflix.