Преди малко повече от седмица Depeche Mode представиха видеото към песента "Wagging Tongue" от последния им албум Memento Mori. За голяма наша изненада клипът не само е сниман в България, а участие в него взимат и родни актьори. А едно от открояващите се лица е на Татяна Йолинска. На 25 години от София, зодия везни, тя завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Ивайло Христов през 2021 г. Описва себе си като старателна, талантлива и тъжна.

Обича да чете, да пише, да гледа филми, да чисти, да прекарва време с приятели, да пие бира, да си почива, да плаче и да се гушка с котките си. Чувства се свободен човек, който не се оплаква от липса на свободно време, макар понякога да има нужда от малко повече такова насаме с приятеля ѝ.

Всеки, който я познава добре като личност, знае, че най-много от всичко уважава честността, таланта, красотата и стремежа да подхождаме с разбиране и с добро към света и останалите хора.

Актрисата Татяна Йолинска пък е по-скоро бунтарка. Обича да е двигателят на някаква идея и реализирането ѝ. Не ѝ харесва обаче да слуша как други обсъждат хора, събития, представления, филми. "Предпочитам да се говори по-малко, думите ме изморяват."

Снимка 621206

Източник: Личен архив

Татяна няма точен спомен кое за първи път я привлича към актьорската професия, но откакто се помни, иска да изразява себе си публично. "Да ме гледат, да ми обръщат внимание, да ми се доверяват, че мога да запаля хората срещу себе си. Да играя с въображението и чувствата им, да споделим заедно света на идеите."

Е, напоследък смята, че не е много добра в това да открива вдъхновение във и извън себе си. Но пък знае, че това, което най-много я пали и продължава да поддържа искрата на любовта към актьорството, са ежедневните магични случки, за които често оставаме слепи. "Те са всичко, което ми трябва."

Татяна никога не си е представяла какво иска и не иска да изиграе, защото желанията ѝ са свързани по-скоро с кого иска или не иска да работи. "Като се замисля обаче, може би бих искала Марта от "Кой се страхува от Вирджиния Улф". Но дотогава ще мине доста време."

Снимка 621203

Източник: Личен архив

Не може да назове конкретно име и на свой колега, с когото мечтае да сподели една сцена, но всеки, който се държи старателно към работата си и търси информация, за да обогати процеса, искрено я вдъхновява. "Винаги е чест да работя с такива хора", не се притеснява да признае младата актриса. Точно, както не се притеснява да отдаде заслуженото за усиления труд на други актьори в театъра. Затова и препоръчва да гледаме постановката "ДОМ" в Ателие 313 по "Вишнева градина". "Различно е, смислено е, забавно е и колегите са свършили много работа, което е хубаво да се оценява."

Филмът, който последно е гледала и се е запечатил в съзнанието ѝ, е драмата Elephant от 2003 г. на режисьора Гус Ван Сант ("Добрият Уил Хънтинг"). "Впечатли ме много заснемането на сцените в един кадър и това, че историята е доста тежка и по действителен случай в едно училище в САЩ някъде през 90-те."

 "Wagging Tongue" - клипът на Depeche Mode , сниман в България

Клипът нa Depeche Mode, сниман в България

И с участието на български актьори

Освен за театър и кино, нямаше как да не си поговорим с Татяна и за музика - по-конкретно за тази на Depeche Mode. И как да не го направим, след като й беше поверена главната роля във видеото към най-новата им песен.

Татяна не се е срещала лично с членовете на Depeche Mode - Мартин Гор и Дейв Геън. Тях виждаме и само в един единствен кадър във видеото, който обаче е заснет извън България. Въпреки това, младата актриса има какво да разкаже и за клипа, и за работата си с екипа на групата.

Снимка 621205

Източник: Личен архив

Какво е чувството да снимате клип за Depeche Mode?

Много съм щастлива и благодарна, че такива професионалисти ми се довериха и не спряха да го правят дори и за секунда по време на снимките. Постоянно ми благодаряха, че съм там. Чувствах се необичайно потребна.

Как и кой избра вас точно за едно от лицата в клипа?

Харесали са ме по снимка от една кастинг агенция, повикаха ме и снимаха как се карам. След това бях на повторно прослушване за среща с режисьора и продуцента на клипа, които бяха от Англия. Помолиха ме да крещя с цяло гърло, аз го направих, и така. Явно съм крещяла много убедително.

Какво се случва във видеото "Wagging Tongue"?

Хората са изгубили способност да говорят, комуникират само с писане. Единственият начин да говорят е под вода, но когато сдържаш дълго време нещо в себе си, накрая то винаги излиза деформирано, остро и като куршум наранява човека срещу теб.

Колко време снимахте?

Снимките продължиха два дни. Най-интересното беше, че бяхме мокри през повечето време и с дунапренови костюми, за да не замръзнем, а събличането и обличането им беше доста нелепо и много забавно за мен и колегите от гардероба.

Кои са любимите ви песни на Depeche Mode?

С "Enjoy The Silence" имам романтична история, затова тя винаги ще ми е на топло място в душата. Други конкретни песни не мога да избера, по-скоро бих си избрала два любими албума. Това са Violator oт 1990 г. и Ultra от 1997 г., когато съм се родила. Свързвам ги с период от живота ми, в който съм била много щастлива.

Какво да очакваме от вас?

В момента работя по късометражен филм по мой сценарий, а иначе може да ме гледате в BURNOUT - моноспектакъл по мои текстове в Yalta Art Room.