Днес е 14 февруари, Свети Валентин, празникът на любовта, а у нас - и Трифон Зарезан. Ако сме обвързани, най-вече от скоро, сигурно с нетърпение сме дочакали този ден, за да изненадаме романтично половинката си.

Риана, Savage X Fenty и видеото, с което рекламира собствената марка бельо за Свети Валентин

Риана с ново горещо видео по бельо

Певицата е по-секси отвсякога

Ако пък си нямаме половинка, е доста вероятно да мразим най-много именно този празник, защото отвсякъде мирише на ароматни свещи и рози, а от балони със сърца и големи плюшени мечета не можем да се разминем и по улиците.

Разбира се, както и всеки друг празник, и този претърпява процес на сериозна комерсиализация в последните десетилетия и днес акцентът е върху скъпите подаръци и показността, а не толкова върху истинските обяснения в любов. Нека обаче се върнем векове назад във времето, за да видим откъде започва всичко.

Снимка 518243

Източник: iStock

Свети Валентин приживе е епископ и мъченик, а през III век е обявен за светец. Чества се в католичеството на 14 февруари - денят, в който е бил обезглавен. Пряка връзка между него и любовта няма в нито един официален исторически документ, но митове и легенди има колкото си искаме.

Основният е, че император Клавдий II забранява браковете и годежите в Рим, защото не иска мъжете, които му трябват за силна армия, да се разсейват с любовни истории. Въпреки тази забрана обаче, епископ Валентин продължава да венчаe тайно влюбени двойки - провинение, заради което е изтезаван с тояги, а накрая главата му е отсечена. Заради действията си приживе в защита на любовта пък е канонизиран като светец.

Снимка 518253

Източник: iStock

Смята се, че може да има връзка между Свети Валентин и древноримския празник на любовта и изобилието Луперкалия, който се чества на 15 февруари и се свързва с пищни тържество и разгул. Предишният ден пък (14 февруари), се е посвещавал на римската богиня на брака, майчинството и жените Юнона.

Първите записани сведения за връзка между днешния ден от отбелязването на романтичната любов са чак от XIV век. Тогава в Англия и Франция се е вярвало, че на 14 февруари птиците се ухажват и всяка пристига на правилното място, за да избере своята половинка. А през Средновековието започва и размяната на любени писма, познати ни днес като валентинки.

Снимка 518255

Източник: iStock

Сега, няколко века по-късно, всички знаем в какво се е превърнал Свети Валентин. За някои той продължава да бъде перфектният момент за годеж, сватба, романтично пътешествие или просто вечеря на свещи.

Здравословната конкуренция, любовните отношения и кое може да съживи връзката

Как конкуренцията спасява връзките

И кой залага на това

А за други е все така просто ден, в които се чувстват принудени да направят нещо за половинката си, което може да се случи и по всяко друго време - дори по-изненадващо и вълнуващо. Дали ще празнуваме или не, важното е да не спираме да вярваме в силата на любовта.