Когато през 2020 г. Стефан Иванов и 17-годишният му син Максим прекосяват Атлантическия океан с гребна лодка, едва ли някой си е мислил, че това ще е последното им приключение. Напротив - 2023 г. ще започне впечатляващо за Стефан Иванов.

Стефан Иванов, Максим Иванов и Атлантическия океан, който прекосиха с лодката си Neverest

Съдбата обича смелите. Смелите българи също

Стефан и Максим Иванови прекосиха Атлантическия океан с лодката си Neverest

Докато Максим започва първата си година като студент в Станфорд, баща му се отправя на вълнуваща експедиция. Кръстени "Мисията на Шакълтън", тя тръгва от Антарктическия полуостров към остров Южна Джорджия покрай нос Хорн - най-опасното място в океаните на планетата.

"Ще проследим пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж в тяхната ветроходна спасителна лодка "Джеймс Кеърд". Това плаване се смята от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога", пише самият Стефан във Facebook страницата си.

Снимка 599149

Източник: SiteMedia

В гребната експедиция влизат още исландецът Фиан Пол, който е неин водач и изследовател с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33), както и още няколко опитни гребци - Джейми Дъглас-Хамилтън от Великобритания, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ. Както и Стефан Иванов от България.

Шестимата ще гребат денонощно в групи от по трима, като се сменят на всеки час и половина. "По този начин всеки от нас ще бъде на греблата по 12 часа на денонощие, освен ако гребането не бъде прекъснато от огромни бури, които са по-скоро норма, отколкото изключение в "Крещящите 60" и "Яростните 50" на Южния океан, през които ще навигираме", пояснява Иванов.

Ърнест Шакълтън, "Ендюрънс" и откриването на кораба в Антарктика

Впечатляващо ново откритие на Антарктида

Корабът на Ърнест Шакълтън - открит непокътнат

Експедицията "Мисията на Шакълтън" ще може да бъде наблюдавана в реално време на тракера www.rowlaughexplore.com/the-shackleton-mission, както и страницата на Стефан и Максим Иванов Neverest Ocean Row. Там най-вероятно ще открием и точната дата на стартирането й, когато тя стане известна.