Преди малко повече от две години Стефан Иванов и Максим Иванов - баща и син, решават да предприемат своя презатлантически подвиг към неизвестното. Целта обаче е ясна от самото начало - да прекосят океана с лодка, от Европа до Южна Америка.

Речено - сторено, но... не точно. Предизвикателствата са навсякъде - урагани и тропически бури, течове на плавателния съд, смяна на маршрута заради пандемията от Covid-19.

Когато на 14 юни 2020 г. двамата най-сетне отплават от Портимао, Португалия, Максим е само на 16 години. Няма да навлизаме в подробности, защото интересът към приключението им беше огромен, а информационният поток - достатъчно ясен.

Искаме само да припомним, че Максим стана и най-младият гребец в света в официалния регистър на Ocean Rowing Society. Но това вече не е всичко.

На 6 октомври, 2020 г. след 4444 морски мили (8230 км) и 105 дни в океана гребната лодка Neverest, със Стефан и Максим на борда, пристигна благополучно в Барбадос (Карибски острови). Така мисията им завърши успешно.

Сам по себе си този подвиг е огромен, но има още две причини, които правят постижението на тандема забележително - това е първата океанска гребна експедиция за България и първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка в сезона на ураганите (юли - октомври).

А най-хубавото е, че експедицията на Стефан и Максим е обвързана и с каузата "Да! За живот!" в подкрепа на донорството и трансплантацията на органи в България.

Всеки, който се интересува от пътуването и иска да научи повече за него, може да направи това тук.