Ето че София Филм Фест 2023 е все по-близо, което означава, че е време да се приготвим за качествено кино. Български и световни дългоочаквани заглавия, документални и късометражни продукции - всички те ще са на един билет разстояние от 16 до 31 март (в София до 9 април).

София Филм Фест 2023, “Адам Ондра: До краен предел“, “Йонас Дайхман – Да преминеш границата“, “Извън релсите“ и филмите от програмата “Екстрийм”

Три филма, препълнени с адреналин

“Екстрийм” по три на София Филм Фест

Както традицията повелява, ще може да ги видим на голям екран в киносалони. В същото време специална селекция от филми ще бъде достъпна и онлайн през платформата Neterra.tv/plus.

Ето кои са и петте международни филма, които бихме препоръчали на всеки да гледа.

"Тар"

Филмът разказва историята на Лидия Тар, смятана за един от най-великите живи композитори и диригенти и първата жена музикален директор на голям немски оркестър. В "Тар" ще чуем много класическа музика, в симфония с великолепното изпълнение на Кейт Бланшет в главната роля, за която актрисата e номинирана за Оскар.

"Сценарият е написан за една актриса - Кейт Бланшет. Ако тя беше отказала, филмът никога нямаше да види бял свят. Това не е изненада нито за киноманите, нито за любителите. В края на краищата, тя е изключителен талант", казва режисьорът Тод Фийлд.

"Под слънцето"

Действието във филма се развива през в края на 90-те години на миналия век, когато Софи (Франческа Корио) и баща ѝ Калъм (Пол Мескал) са на почивка в Турция. Въпреки трудното начало, ваканцията би трябвало да е блаженство. Отвсякъде звучи "Макарена", топлият въздух е наситен с мирис на слънцезащитен крем, а Софи заснема всичко със своята видеокамера. Не след дълго във фасадата, която Калъм се опитва да поддържа, за да осигури на Софи идеалната почивка, започват да се появяват пукнатини.

Филмът е режисиран от Шарлът Уелс, която печели награда BAFTA за дебют, а актьорът в главната роля Пол Мескал пък е номиниран за Оскар.

"Империя на светлината"

Филмът на режисьора Сам Мендес е едновременно красив носталгичен поглед към магията на киното и изненадващо безпощаден анализ на реалността на психичните заболявания. Историята ни представя управителката Хилари и нейните колеги, които подготвят своя кинотеатър на крайбрежната улица за местната премиера на "Огнените колесници". В западналия град се надига крайнодясно движение и навън вилнеят бръснати глави. Приветливият нов служител Стивън се сприятелява със затрупаната с проблеми Хилари. Връзката им обаче се оказва колкото затрогваща, толкова и сърцераздирателна.

Филмът е номиниран за Оскар за кинематографичната работа на Роджър Дийкинс, а в главните роли са Оливия Колман, Майкъл Уорд, Колин Фърт, Тоби Джоунс, Моника Долан, Том Брук.

"Часът на Армагедон"

Този филм ни връща през 1980 г. в "Куийнс". Там, на фона на настъпващите сериозни социално-политически промени, е проследен животът на шестокласника Пол Граф (Банкс Репета), който мечтае да стане художник. Пол се сприятелява със съученика си Джони (Джейлин Уеб), набелязан безмилостно от учителката им расистка. Освен това се противопоставя все повече на родителите си, за които финансовият успех и асимилацията са от жизненоважно значение за еврейско-американската идентичност на семейството. Пол обаче се чувства най-сигурно с добродушния си дядо (Антъни Хопкинс), чийто житейски опит го е дарил с неподправено състрадание.

Режисьор и сценарист на филма е Джеймс Грей, който има номинация за "Златна палма" от фестивала в Кан. В главните роли са Ан Хатауей, Джеръми Стронг, Антъни Хопкинс, Банкс Репета, Джейлин Уеб

"Шампанско!"

Филмът на френския режисьор Никола Вание разказва за приятелите Жан (Франсоа-Ксавие Демасон), Патрик (Стефан Де Гроот), Йоана (Силви Тестю), Роман (Елза Зилберщайн) и Гийом (Ерик Елмоснино), които се познават от повече от 30 години. Един уикенд старата банда се събира отново в Шампан, за да отпразнува ергенското парти на Патрик. Отседнали във винарско имение, те не подозират, че към тях ще се присъедини и Кристин, младата и красива бъдеща булка. Скоро неочакваната и нежелана гостенка всява смут сред групата. Сред великолепните лозя изплуват неща, неизказани с години, а на повърхността излизат несъвместими лични сметки. Във фима ни очакват много смях, любов и сълзи, както и отговорът на въпроса дали старото приятелство ще оцелее.

София Филм Фест 2023, “Клондайк“, “Киевският процес“, “Граница на солидарността“ и филмите, посветени на войната

3 важни филма за войната в Украйна, които да гледаме на кино

Част от София Филм Фест

София Филм Фест е от 16 до 31 март, а цялата програма е тук.