Само ден след като разбрахме, че сред специалните гости на 27-ото издание на София Филм Фест ще бъде носителят на Оскар режисьор Биле Аугуст, научаваме поредната порция изненади от организаторите на събитието. Те са две и са все български филми, а именно - "Блок" и "Анна", които ще бъдат представени премиерно на фестивала.

Биле Аугуст, “Целувката”, София Филм Фест 2023 и новината за пристигането на режисьора в София

Носителят на Оскар Биле Аугуст пристига в България

На кое събитие ще е гост режисьорът

"Блок" е новият филм на режисьора Тодор Мацанов. Интересното при филма е, че наподобява пъзел, а сценарият е изграден от поредица пресичащи се истории, които се развиват в различните пространства на един жилищен блок в София.

"Блок" започва и завършва със сънищата на Ива и Виктор, а тяхната история е доказателство за добре познатия факт, че когато някой изпитва истински силно чувство, за него не съществуват никакви граници. За филма си режисьорът Тодор Мацанов издава още, че героите са много различни, каквито наистина са обитателите на един 20-етажен софийски блок. "Във филма има около 15 основни персонажа и никой от тях не е главен, това е една мозайка от образи", казва още Мацанов.

Освен него пълнометражният си дебют в киното ще направи режисьорът Боримир Илков-Боно. Той ще представи филма си "Анна", създаден по сценарий на Теодора Маркова, Невена Горанова, Георги Иванов и Теодора Дончева. За живота на главната героиня ще ни разкажат актьорите Радина Кърджилова, Недка Йорданова, Красимира Фатима-Лейла Карабулут, Валери Леков, Станка Калчева, Васил Бинев, Йордан Ръсин и други.

кадър от филма "Анна"

Източник: Facebook / Vulsima

кадър от филма "Анна"

А колкото до самата история - тя проследява самотна разследваща журналистка, която иска да забременее от донор. Неочаквано обаче работата ѝ я отвежда в съвсем непозната среда и я преследват сериозни житейски обрати.

Джералдин Чаплин, “Лука“, София Филм Фест и новината за пристигането на дъщерята на Чарлз Чаплин в България

Първата дъщеря на Чарлз Чаплин пристига в България

Каква награда ще получи и кой филм ще ни представи Джералдин Чаплин

Режисьорът споделя, че темите, които засяга този филм, са свързани с проблемите на съвременното общество, като самотата, липсата на семейна среда и социалното и етническо разделение между хората. "Историята е разказана чрез различни ситуации, в които попада една млада жена, желаеща да стане майка. Работата като журналист я сблъсква с бита и взаимоотношенията в едно ромско семейство. Поради последвалите събития, на Анна ѝ се налага да взима решения както за бъдещото си дете, така и за работата си", разказва още Боримир Илков-Боно.