Слънцето непрекъснато бомбардира Земята с електромагнитни частици под формата на слънчев вятър, който танцува безобидно до полюсите на планетата, оставяйки след себе си блестящи сияния.

Снимка 546251

Източник: iStock

Понякога обаче, горе-долу на всеки сто години, този вятър се трансформира в мощна слънчева буря, или изхвърляне на коронална маса, която може да има значителни последици за съвременния живот.

Съществува сериозна опасност не само от повреди на електрическите мрежи, но и от дълги прекъсвания в работата им. И не само. Виртуалната инфраструктурата в цял свят също е застрашена, особено подводните кабели, които отговарят за глобалния интернет.

StockApps, We Are Social Digital 2021 и какви са цените на мобилния интернет през 2021 г.

Къде е най-евтиният интернет в света през 2021 г.

Пет цента на гигабайт е доста малко

Преди дни на престижната конференция SIGCOMM 2021 асистент професорът Санджита Абду от Калифорнийския университет представи данните от детайлно изследване относно опасността от информационно затъмнение.

Според най-лошия сценарий ни очакват продължителни и масови прекъсвания в интернет, дори ако захранването се възстанови само след няколко часа или дни.

Снимка 546250

Източник: iStock

Но тя съобщава и някои утешаващи новини. Местната и регионална интернет инфраструктура е под слаб риск от сериозни щети, независимо от мощността на слънчевата буря. Защото самата оптична нишка не се влияе от геомагнитно индуцирани течения, а късите кабелни участъци се заземяват редовно.

Но за дългите подводни кабели, които свързват континентите, рисковете са в пъти по-големи. Абду сравнява последствията от тяхната повреда със спиране на водоснабдяването към жилищна сграда поради прекъснат водопровод.

Снимка 546252

Източник: iStock

Проблемът е, че светът не е подготвен за подобен апокалипсис в интернет инфраструктурата и учените знаят малко относно размера на щетите.

Едно от най-логичните обяснения за ниската им информираност е фактът, че мощните слънчеви бури се случват изключително рядко. Шансът да повлияят директно на Земята е от 1.6 до 12% на десетилетие.

Най-бързият интернет в света и коя страна успя да достигне скорост от 319Tbps

Страната, която счупи рекорда за най-бърз интернет

319 Tbps през оптичен кабел

Най-силната слънчева буря досега е регистрирана през 1859 г. и е известна като Събитието Карингтън. Американските телеграфни проводници тогава избухнали в пламъци, а полярните сияния са били видими чак до екваториална Колумбия. Иначе последният подобен, но не толкова тежък случай, е от 1921 г., съобщават още от Dazed.