Първо беше "Кецове", който вдигна летвата не само с отличието си от Европейската филмова академия, но и заради факта, че е българското предложение за Оскар от 2012 г.

„Васил“, Иван Бърнев, Карра Елехалде и какво да очакваме от филма на Авелина Прат

Какво да очакваме от филма „Васил“ с Иван Бърнев

Очарователно необикновена история за приятелството

Затова и сега очакванията за втория филм на Валери Йорданов (на който той е и режисьор, и сценарист) отдавна са толкова големи. А добрите новини пристигнаха още преди филмът да тръгне по кината. Екипът му вече може да се похвали с цели шест награди от 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм "Златна роза". След тях са за режисура, за сценарий, за най-добър филм, награда на Съюза на българските филмови дейци, както и такава на град Варна.

Най-специалната от всички обаче може би е споделената награда за най-добра мъжка роля между двамата актьори в главните роли - Владислав Стоименов и Васил Илиев. Но освен тях, също толкова основна роля във филма има и Елеонора Иванова. И за тримата млади актьори "Шекспир като улично куче" е дебют в киното. Но ако не знаехме, едва ли бихме го предположили. На големия екран ще видим също и опитните Захари Бахаров, Меглена Караламбова, Стефан Щерев, Любомир Нейков, Силвия Лулчева, че и други.

Снимка 605044

Източник: 8 pm

Всъщност Чаво (Захари Бахаров) е прототипът, вдъхновил историята - реален човек със значимо присъствие в живота на режисьора Валери Йорданов. И да, филмът е създаден по истинска история, а сценарият е писан преди цели 11 години. Което въобще не му пречи да звучи напълно актуално и днес.

"Шекспир като улично куче" разказва за живота на Данко - 17-годишно момче, което притежава два таланта. Първият е актьорството, но му се отдава и писането, може да помни и дълги текстове от раз. Шекспир му е любимец, откъдето идва и Шеки - прякорът му. И толкова за романтичната страна на Данко, защото другият талант на момчето е уличният бокс. Така Шеки е и "безкомпромисният шеф" и "гангстерът" на улицата, на която живее. А на нея има строги правила и всичко е въпрос на оцеляване.

Снимка 605043

Източник: 8 pm

Зад тази непробиваема обвивка обаче Данко търси себе си и крие дълбоката си емоционалност. Но точно в един особено емоционален момент ще му се наложи да вземе не едно, а две решения. Първото е по кой от пътищата пред себе си да продължи, а другото - с кой от талантите си ще избере да живее.

Снимка 605045

Източник: 8 pm

Да, драматичен е "Шекспир като улично куче", но и забавни моменти не липсват, екшън под формата на уличен бой - също. Естествено, има я и любовта. Но като че ли най-ценни са уроците за живота, които филмът разказва. Уроци, достойни и за възрастните, нищо че идват от 17-годишни деца. И в същото време филмът провокира - оставя въпроси, чийто отговор да потърсим в себе си, емоции, които да преживеем, и мечти, които да превърнем в реалност.

"Шекспир като улично куче" е по кината от 3 февруари