ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 15 минути
  • Режисьор: Гарет Едуардс
  • В главните роли: Джон Дейвид Уошингтън, Джема Чан, Кен Уатанабе, Маделин Юна Войлс
  • Бюджет: около 80 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Блейд Рънър"

"Създателят" се появява на фона на усиленото развитие на изкуствения интелект, на което всички сме свидетели в последните години. Филмът идва и точно след огромните въпросителни и опасения при стартирането на ChatGPT, като повдига основни теми за изкуствения интелект, неговото използване и опасностите, които крие.

Праща ни в недалечното бъдеще - 2065 г., само 15 години, след като Лос Анджелис е бил пометен от използването на ядрено оръжие. Цялата тази трагедия пък е причинена от изкуствен интелект, който задейства въпросното оръжие. Така започва и война за ограничаването на технологията и нейното контролиране.

Не всички страни по света обаче са съгласни с това, че изкуственият интелект е опасен и трябва да бъде унищожен. И точно те се превръщат в оазис за развитието му.

Джошуа (Джон Дейвид Уошингтън) получава нова военна мисия - да се внедри в организация, която разработва тайно и опасно оръжие, базирано на изкуствения интелект, което застрашава да обърне хода на войната.

Снимка 635738

Източник: Форум Филм България

Оръжието се оказва шестгодишно момиче, което той нарича Алфи (Маделин Юна Войлс). Но сърце не му дава да унищожи оръжието, не само защото детето е сладко, макар да е робот, а и защото то е свързано с важна фигура от миналото на самия Джошуа.

Това обаче няма да спре американската армия и специално създаденото ѝ оръжие Номад да направи всичко възможно, за да елиминира врага.

"Създателят" е режисиран от Гарет Едуардс, който е взел участие и в написването на сценария. Едуардс не може да се похвали, че е режисирал кой знае колко филми, защото това е едва четвъртият му за голям екран. Но пък предишните три са все високобюджетни - "Rogue One: История от Междузвездни войни" (2016 г.), "Годзила" (2014 г.) и "Чудовища" (2010 г.).

Снимка 635734

Източник: Форум Филм България

Няма как да не се съгласим с Питър Дебрюж от Variety, че "Създателят" има много дупки в сюжета, които човек може да улови, без дори да си го поставя за цел - те просто са очевадни. А и специалните ефекти на места също издишат.

Въпреки всичко, филмът се опитва не само да зададе въпроса дали изкуственият интелект е зъл, или не, а и до голяма степен да му отговори. Защото в крайна сметка може да се окаже, че лошият е друг.

"Създателят" е по кината от 29 септември