Колоезденето е спорт, който има голяма история и светло бъдеще. При него, както при много други спортове, се внедряват какви ли не нови технологии, които да го направят още по-атрактивен за гледане.

И тук не говорим за развитието на самите велосипеди, а за да начина, по който се поддържат трасетата, на които се провеждат състезанията. Понякога обаче модерната техника отстъпва място на нещо много простичко, но изпитано.

Тази неделя, 7 април, трябва да се проведе състезанието по колоездене Париж - Рубе, което е сред най-старите състезания в колоезденето. Трасето му се отличава с калдъръмени пътища, които в това време на годината се обгръщат от поникваща трева.

Организаторите са поддържали трасето с помощта на индустриални машини, като дори са правили опити да изгорят тревата, но през миналата година им е хрумнала добра идея. Защо да действат срещу природата, като могат да се отърват от нежеланата трева по калдъръмените пътища по много естествен начин.

Ето защо се обръщат за помощ към един от най-големите врагове на тревата - козите. Всъщност пандемията има пръст във всичко това, защото през 2020 г. състезанието Париж - Рубе бе отменено и преместено за октомври 2021 г., когато тревата е била превзела доста калдъръма.

Ето защо тази седмица част от подготовката на трасето се изразява в транспортирането и пускането на около 40 кози по калдъръмените пътища в местността Аренберг. Козите са били пуснати да пасат още преди три седмици, като няколко дни преди състезанието отново са били закарани на паша там, пише Global Cycling Network.

"Все още има малко зеленина, но козите премахват цялата висока трева", казва директорът на маршрута Тиери Гувену пред France Presse. След като козите свършат тежката работа, организаторите ще минат с валят през калдъръмените пътища непосредствено преди състезанието.

И така излиза, че козите са важна част от едно от най-трудните състезания в света на спорта. Състезанието по колоездене Париж - Рубе ще бъде предавано на живо по Eurosport.