Холивуд е машина за пари и това е ясно на всички ни. Актьори и продуценти печелят милиони долари от роли, филми и сериали, докато голяма част от хората, работещи в бранша получават значително по-малко.

Като например стилист и гримьори, без които нито една продукция не би изглеждала по същия начин. Същото важи и за сценаристите, които на практика създават всичко. Не само оформят сюжета, но и именно те написват всяка една думичка, която актьорите казват пред камера.

Сценаристите също са сред хората от бранша, които не получават справедливо според тях заплащане, затова са решили да започнат стачка. От The Hollywood Reporter разбираме, че искането им е за честно заплащане, защото все пак именно те са в основата на всичко, което гледаме.

Снимка 616639

Източник: GettyImages

Това е първата голяма тяхна стачка от 15 години насам. Последно сценаристите се бунтуваха през 2007/2008 г., когато спряха работа за цели 100 дни или около 14 седмици. Като най-дългата тяхна стачка датира от 1988 г., когато блокираха работата на Холивуд за цели 153 дни, пише Entertainment Weekly.

Стачката на сценаристите е срещу големите компании като Netflix, Amazon, Warner Bros. Discovery, Fox, Disney, Sony, NBCUniversal и Paramount. Някои от издигнатите трансперанти гласят: "Искате ли страници? Дайте ни по-добри заплати". Към момента, разбира се, няма никаква информация колко дълго се очаква да продължи тя.

Снимка 616638

Източник: GettyImages

Какви ще са последствията

Стачкуването на сценаристите означава, че всички вечерни и токшоута в САЩ като Jimmy Kimmel Live!, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, Late Night With Seth Myers и Saturday Night Live, ще спрат излъчването си, докато не бъде постигнато споразумение.

Телевизионни сериали също могат да бъдат засегнати, ако стачката не приключи до края на месец май или юни. Стрийминг платформите също не са в безопасност, макар при тях графикът да се създава за доста по-напред.

Снимка 616640

Източник: GettyImages

Новите сезони на "The Last of Us: Последните оцелели" и "Белият лотос" например може да бъдат забавени, защото сценариите им още не са завършени. Но пък това, което предстои да видим от The Marvelous Mrs. Maisel и Ted Lasso няма как да бъде засегнато, защото продукциите вече са завършени.

Някои от филмите, които трябва да видим по кината през 2024 и 2025 г., може да претърпят известни отлагания в премиерните дати, но за момента е рано да се каже кои ще са те и с колко ще бъдат отложени.