Да готвиш не е никак лесна работа. За толкова години на екран обаче Стоян Сейменски и Лора Найденова неведнъж са ни карали да повярваме, че и ние можем като тях. Стига да следваме инструкциите, разбира се.

Новите приключения и рецепти на Лора и Стоян в седми сезон на "Бон Апети"

Новите приключения (и рецепти) на Лора и Стоян

Ето кога да очакваме новия сезон по 24Kitchen

Правят го и в новия седми сезон на "Бон Апети" с класически за нашите ширини рецепти, но и с напълно авторски предложения, за които Стоян твърди, че са в "нашенския дух и често си правим вкъщи".

Интересно е, че въпреки че е човек, който обожава не само да готви, а и да похапва, на Стоян му е трудно да посочи една конкретна типична балканска рецепта, която да му е любима.

Снимка 618640

Източник: The Walt Disney Company Bulgaria

"Но има едно ястие, което наистина е типично за Балканите и според мен няма човек, който да не го харесва. И това е баницата. Обичам я във всичките и разновидности."

Е, може би ако в нея има спанак или лапад, няма да му е чак толкова вкусна, защото не им е голям фен. "Хапвам бейби спанак на салата от време на време, но дотам."

В живота си Стоян е точно толкова усмихнат, колкото изглежда и на екрана. Мечтател, ентусиаст, романтик, оптимист, веселяк - той е и всичко това. Обича да мечтае и да си поставя цели. Да ги осъществява и заменя с нови мечти - защото това му дава енергия. И всичко, което прави, е с голяма доза ентусиазъм. Точно така преди четири години най-сетне решава да осъществи една своя мечта, която нарича Hambar.

Снимка 618641

Източник: The Walt Disney Company Bulgaria

"Hambar е идея, която ми се върти в главата от доста години и все си намирах оправдания да не я реализирам. Бях измислил концепцията, рецептите и почти всичко, свързано с нея."

И така днес Hambar е място, на което всеки почитател на уличната храна може да опита бургер, хот дог или дори опушено месо, пречупено през погледа на Стоян.

Преди обилното слюноотделяне да бъде активирано, питаме Стоян кой е най-поръчваният бургер, за да знаем с какво първо да си изцапаме ръцете. Той, разбира се, не ни губи времето и веднага отговаря: класическият чиийзбургер и чийзбургерът с бекон. Издава ни и тайна от кухнята: "Беконът го правим на място."

Но Стоян е помислил не само върху менюто, а за всичко. Подхожда с голяма доза отговорност и към природата - Hambar е изграден от стари корабни контейнери, а всички опаковки и посуда са от компостируема пластмаса.

Снимка 618657

Източник: Facebook / Hambar Premium Street Food

Разкажете ни малко повече за екологичната концепция на Hambar?

Малко или много, всеки трябва да се ангажира с това какво оставя след себе си. Като човек в ресторантьорската сфера от 20 години знам в какви кутии се опакова храната за вкъщи. Знам и в какви торбички се изпраща. И всичко това в огромни количества.

Не исках да бъда част от подобно нещо, затова и се насочих към компостируемите опаковки. Така дойде и идеята за старите корабни контейнери и т.н....

А откъде идва страстта ви към бургерите?

Страстта не е само към бургерите. Тя е свързана с всякаква улична храна. Има някакво огромно очарование в това да ядеш на крак нещо наистина вкусно и приготвено с голямо желание, което спокойно може да бъде част и от менюто на скъп ресторант.

Снимка 618655

Източник: Facebook / Hambar Premium Street Food

Какво има в любимия ви бургер?

Освен задължителните месо и питка, аз обичам да има сирене, бекон, зеленчуци и много сос. Доста се цапам, но ми харесва.

Колко важен е сосът за уличната храна?

Не всяка улична храна има нужда от сос, дори напротив. Но има и храна, която плаче за такъв.

Според мен сосът придава на бургера един допълнителен вкусов нюанс. Той трябва да е балансиран и да допълва месото и хляба, а не да доминира.

Кой тогава е вашият любим?

Любимият ми сос за бургер е този, който правя при мен в Hambar. Той е на майонезена основа със сладко-кисел вкус.

Снимка 618654

Източник: Facebook / Hambar Premium Street Food

Бургерът ли е най-добрата улична храна?

Няма най-добра улична храна. Може би в момента бургерите са най-популярни, най-модерни, но това не означава, че е най-добрата улична храна. Има разнообразие и за мен това е най-голямото богатство.

Пътуване и готвене безкрай - непознатата Лора Найденова

Пътуване и готвене безкрай - непознатата Лора Найденова

Всичко за новия сезон на "Бон Апети", за страстта към пътуванията и за най-добрата улична храна

А каква е тайната на перфектното опушено месо?

Започваме от месото. То трябва да е качествено. После подправките, те трябва да са правилно подбрани. След това идва пушекът. Ако е черен или плътен, нещата не са добре. А накрая са търпението и страстта.

"Бон Апети" е всеки делник от 11:30 ч. по 24Kitchen

Hambar Premium Street Food е на паркинга на МЕТРО на бул. "Цариградско шосе" и в Bohemian Hall на ул. "Г.С. Раковски" 116