Срещата на НАТО в Мадрид приключи вчера, но каквито и решения да бяха взети на нея, един съвсем не политически въпрос разбуни духовете на събралите се в испанската столица. И той беше свързан с храна.

Снимка 330359

Източник: iStock

На първо място в менюто на закусвалня във фестивалния център, където се провеждаше срещата, стоеше руската салата.

Предястието е доста популярно в цяла Испания, особено в тапас баровете. На фона на продължаващата война в Украйна обаче присъствието му в менюто на политическо събитие от такова високо ниво се стори неуместно на много журналисти и присъстващи.

От Reuters припомнят, че салата се прави основно от картофи и майонеза с добавки от моркови, грах и други зеленчуци. И поясняват, че въпреки спорното си наименование, е била от първите неща, които са се изчерпвали в ресторанта.

Хосе Андрес, World Central Kitchen, войната в Украйна и защо готвачът със звезди Мишлен храни бежанци

Обвиненията на един готвач към лидерите на света

И какво прави в Украйна

Известният шеф-готвач Хосе Андрес, който от началото на руската агресия в Украйна предлага храна в засегнатите от военните действия райони с помощта на организацията си World Central Kitchen, отдавна е намерил решение на "проблема" с руската салата.

В средата на май той пише в профила си в Twitter: "Обявявам, че от утре известният испански тапас руска салата ще бъде прекръстена на украинска салата или салата "Киев" във всичките ми ресторанти!".