Редица изследвания в последно време опровергават твърденията, че животните са доста по-нисши като интелект от нас, хората. Изненадите в животинския свят са много, но оказва, при растенията също има неподозирани "умници".

Орангутанът, който сам излекува раната си с помощта на лечебно растение

Орангутанът, който сам излекува раната си с помощта на лечебно растение

Колко умни всъщност са тези животни

Според учени от Cornell University, растенията имат добре развити интелектуални способности и могат да се справят със сложни задачи като решаването на различни проблеми, свързани пряко с тяхното съществуване. 

Предишни проучвания са стигали до извода, че растенията издават специфични високочестотни звуци, когато са подложени на някакъв стрес или влияние на околната среда - като например нараняване на листата и стеблото им. А последното откритие идва след наблюдение на растението златник (златна пръчица, goldenrods), което се среща в Европа, Азия и Южна Америка.

Снимка 670309

Източник: iStock

Учените си поставят за цел да разберат как то реагира, когато е атакувано от пчели. Оказва се, че растението има специален защитен механизъм, изразяващ се в отделянето на органични съединения, които да отблъскват насекомите.

Също така когато златната пръчица види, че някое съседно на нея растение е нападнато и изядено от преживно животно, се активира друг механизъм за по-бърз растеж, който е свързан и с производството на по-голямо количество от отблъскващите вещества. Когато няма подобен стимул, растението си расте с нормални темпове.

И поради факта, че в зависимост от въздействието на околната среда се предприемат съответните мерки, учените смятат, че това е форма на интелект, която се оказва и от съществено значение за оцеляването на вида. 

50 пъти повече от човешката клетка - кое е растението с най-дълго ДНК

50 пъти повече от човешката клетка - кое е растението с най-дълго ДНК

Плюс или минус е това

Докато много учени поясняват, че за наличието на интелект е необходима и централна нервна система, по която сигналите да достигат до мозъка, явно откритията за растителния свят могат да предефинират това определение. И са необходими още изследвани, за да се установи какви точно механизми използват растенията, за да се справят толкова добре с решаването на жизненоважните си проблеми.