Докато повечето кралски семейства по света отмениха официалните си ангажименти, за да ограничат разпространението на коронавируса и да защитят собственото си здраве, една принцеса направи точно обратното.

Принцеса София - съпругата на шведския принц Карл Филип, рискува собственото си здраве, като започна работа в болницата Sophiahemmet в Стокхолм, където е и почетен член на борда.

Като един от многото доброволци, тя е преминала основно обучение за медицинска сестра, за да може да помага на изморения персонал, който понякога не смогва с грижите за болните.

Sophiahemmet е една от най-натоварените болници в Стокхолм, в която всеки ден постъпват все повече пациенти с COVID-19. Затова от лечебното заведение създават този курс за основно обучение, в който всяка седмица взимат участие близо 80 души, очевидно дори и кралски особи.

Принцеса София съобщи, че е станала доброволка в Instagram, като поясни, че няма директен досег с пациентите, но помага за почистване на медицинското облекло, за почистването на стаите и с каквото може в кухнята.

Принцеса София обърна внимание на значението на доброволчеството в такъв момент, защото именно заради него Sophiahemmet помага на останалите болници в Стокхолм, като им изпраща свои специалисти.

Въпреки че до 21 април са регистрирани около 15 хиляди случая на COVID-19, от които 1580 души са починали, в Швеция продължава да няма сериозни ограничения, каквито се наблюдават в повечето европейски страни.

Кафенетата и ресторантите продължават да работят, забранено е само събирането на повече от 50 души на едно място и посещенията в старчески домове. Здравните власти призовават гражданите да спазват строга лична хигиена, социална дистанция, както и доброволна самоизолация при поява на симптомите на коронавирус.

Швеция, коронавирусът и и мерките на страната за справяне с COVID-19

Необичайната битка на Швеция срещу коронавируса

Друг подход към проблема, който и ние имаме