Australian Open ще стартира официално тази неделя, 14 януари, и всички погледи ще бъдат вперени в първия за годината турнир от Големия шлем.

Рафаел Надал, Australian Open и рекордната титла за испанеца

Когато победиш не само противника, но и себе си

5 часа и половина и една победа за историята

Разочарованието, че Рафаел Надал в крайна сметка няма да може да вземе участие, е голямо, но пък в надпреварата за титлата ще се впуснат всички останали големи имена.

Към момента потвърдено участие имат Новак Джокович (1), Карлос Алкарас (2), Даниил Медведев (3), Яник Синър (4) и Андрей Рублев (5), които оформят голямата петица на турнира. Григор Димитров, който ще започне участието си срещу Мартон Фучович, е поставен под номер 13

Снимка 648858

Източник: GettyImages

При жените Ига Швьонтек е под номер едно, като топ пет се допълва от Арина Сабаленка (2), Елена Рибакина (3), Коко Гоф (4) и Джесика Пегула (5).

Арина Сабаленка

Източник: GettyImages

Арина Сабаленка

Разбира се, Новак Джокович ще излезе на корта на Australian Open като фаворит за спечелване на трофея при мъжете. Все пак той е рекордьор по титли от турнира с цели 10. А и през последните пет години го е печелил цели четири пъти. Не го стори през 2022 г., но тогава изобщо не участва.

Новак Джокович е бесен на ATP заради пренебрегването на треньора му Горан Иванишевич

Как ATP вбеси Новак Джокович

Сърбинът не е никак доволен от...

Тази година наградният фонд на Australian Open е рекордно голям. Общо той ще е в размер на 86.5 милиона австралийски долара, което е с цели 13% повече от миналата година или 10 милиона.

Снимка 648859

Източник: GettyImages

Директорът на турнира Крейг Тайли пояснява, че са повишени парите във всяка една фаза на турнира. "Искаме да гарантираме, че Австралия ще остане стартовата точка за световния тенис сезон и играчите и техните отбори имат всичко необходимо, за да им помогне да се представят по най-добрия начин и да продължат да се наслаждават", казва още той, пише The Sporting News.

Така победителите и при мъжете, и при жените ще получат чек на стойност малко над 3 милиона. Подгласниците им пък ще се приберат у дома с по 1.75 милиона. Увеличението определено е осезаемо и не оставя Australian Open много по-назад от наградните фондове на останалите три турнира от Големия шлем. Като към момента US Open е лидер по това отношение (96.2 милиона долара общ награден фонд).

Снимка 648857

Източник: GettyImages

А и само преди 10 години наградният фонд на първия за годината турнир от Големия шлем бе 33 милиона долара. Както и до момента, мачовете ще се проведат на територията на Melbourne Park, който разполага с общо 39 корта - 33 с твърда настилка и шест с клей.

Мисли ли Новак Джокович да се откаже от тениса

Мисли ли за края Новак Джокович

Какво кара сърбина да се замисли

Най-голям е Rod Laver Arena, който разполага с 15 000 седящи места, а след него е Melbourne Arena с 9646 седящи места. На трето място по капацитет остава Margaret Court Arena с 7500 седящи места. Тазгодишното издание на Australian Open ще бъде излъчвано в ефира на Eurosport.