Изминалата седмица беше като влакче на ужасите за Рафаел Надал. Мачът му срещу Денис Шаповалов продължи около пет часа, за които тенисистът загуби четири килограма от теглото си. 

Рафаел Надал, Australian Open и загубата на четири килограма след мач

Да загубиш 4 килограма, но да си на една победа от историята

Рафа Надал има несломим дух

Но за разлика от влакчето, финалът за испанецът бе повече от щастлив. Надал успя да победи не само опонентите, но и самия себе си, защото след непосилната седмица и тежките мачове, които имаше, успя да обърне наглед загубения финал срещу Даниил Медведев.

Надал изоставаше с два на нула сета и изглеждаше като мираж да успее да обърне противника си. Е, мираж за някои, но напълно реално за Рафа Надал, който след пет часа и 24 минути игра успя да обърне руснака и да спечели титлата на Australian Open.

Тази титла за испанеца беше малко по-специална, защото с нея излезе едни гърди пред Роджър Федерер и Новак Джокович. До момента и тримата имаха по 20 спечелени титли от Големия шлем, като след неделния следобед Надал вече има 21.

Противникът му има едва една титла от Големия шлем, но както самият Надал каза след мача, със сигурност в бъдеще ще спечели поне още няколко. Победата на Рафа Надал показа, че дори на 35 години и два петчасови двубоя в рамките на няколко дни, испанецът е способен на всичко.

Това издание на Australian Open ще се запомни и с още една историческа победа, но при жените. Ашли Барти успя да победи Даниел Колинс във финала и по този начин се превърна в първата австралийка, която печели Australian Open от близо 40 години.