От 1929 г. на столичната улица "Любен Каравелов" №15 се издига Червената къща. Последно тя функционираше като център за култура и дебат, но 10 години след реставрирането ѝ през 2004 г., бе затворена. Сега й предстои ново (пре)откриване.

Всъщност Червената къща има любопитна история, с която едва ли много хора са запознати. Първоначално тя е дом и творческо ателие на скулптура Андрей Николов. По негова идея и скица архитект Иван Васильов проектира и изгражда сградата. След смъртта на скулптура, по негово желание, къщата е дарена на държавата за стопанисване и извършване на обществени и културни дейности.

И след като през последните години неколкократно отваря и затваря врати по различни причини, сега Червената къща все отново ще затупти в сърцето на София като най-новото независимо пространството за култура.

Инициативата е плод на съвместните усилия между арт директора на пространството Петър Петров - Перо и продуцентската компания Artvent. Това, което ги обединява, е мисията новото пространство да даде възможност и поле за изява на млади артисти от всички сфери на сценичното изкуство, както и да развие и разшири мащабите на съвременното българско културно наследство.

Червената къща вече е готова да посрещне любителите на културата и изкуствата съвсем навреме за новия сезон. Богатата и разнообразна програма през октомври включва театрални и танцови представления, музика и изобразително изкуство.

Снимка 683765

Източник: Artvent

Първото събитие, което открива пространството, е изложбата ALTER EGO, в която авторът Пламен Христов показва двойствеността на човешката природа. Тя може да бъде разгледана между 2 и 4 октомври.

На 3 октомври пък се играе комедийният спектакъл "Колега". Ованес Торосян и Петко Венелинов се превъплъщават в двама шофьори на маршрутки, които остават без работа и попадат в театъра като сценични работници.

Снимка 683767

Източник: Artvent

Червената къща ще бъде отворена за посетители и в последния ден на фестивала "180 градуса" на Лабораторията за иновативно изкуство, който ще се проведе от 5 до 7 октомври.

На 11 октомври отново е ред на театрално представление. Студенти на Ивайло Христов ще изиграят "Суматоха" от Йордан Радичков, разказващ историята (по думите на самия автор) за разните му там бели вълци, изгубени прасета, високомерни патки и хитри лисици.

На 13 октомври пък следва представление за децата. Най-малките почитатели на театъра ще могат да гледат кукления спектакъл на Румен Гаванозов и Мила Коларова "Малката нула", вдъхновен от едноименното стихотворение на Джани Родари и отличен с награда "Икар" 2022 в категория "Постижения в кукленото изкуство".

На 16 октомври зрителите за първи път ще могат да гледат класическата трагедия на несправедливостта, отмъщението и ценностите - "Медея", с режисьор Мартина Георгиева.

Снимка 683769

Източник: Artvent

На 20 октомври пък следва едно съвременно театрално представление с елементи на танцов, имерсивен театър и пърформанс. В "Мъртвешки танц" участват студенти от Нов български университет под режисурата на Ивелина Колева.

На 23 октомври на сцената излиза Петър Петров - Перо с моноспектакъла "Морфин". Театрално-визуалният спектакъл, режисиран от Кристина Беломорска, изследва мястото на човека в света и деструктивното разпадане на личността в битка между разума и чувствата, божественото и земното, реалното и нереалното.

Снимка 683770

Източник: Artvent

Вечерта на 26 октомври пък ще е посветена на джаза. Росен Захариев и Александър Логозаров ще бъдат "Двама на лодка", докато навигират през свои авторски и спонтанни композиции, American songbook пиеси.

На 27 октомври отново Ованес Торосян ще излезе на сцената, но този път със спектакъла "DemонЯ", в който спомените и родовата памет се сблъскват със съвремието.

Коя е „Червената къща“ - мястото, което отново ще затупти в сърцето на София

Коя е „Червената къща“ - мястото, което отново ще затупти в сърцето на София

Сградата е построена преди близо 100 години

Пълната програма и цялата информация за "Червената къща" са тук.