Двойка в сексуална игра, бог Приап, който измерва тежестта на гигантския си полов орган, Леда, обладана от бог Юпитер, превъплътил се в лебед. Това са само част от еротичните фрески, открити в развалините на Помпей.

Снимка 571508

Източник: iStock

Дълги години погребания под лавата на Везувий град се смята за символ на разврата и място с много публични домове.

Нова изложба обаче цели да докаже, че еротичното изкуство всъщност е присъствало почти във всеки дом и публично пространство в Помпей, а образите му не са били приемали като нещо скандално, а като съвсем естествена част от заобикалящата среда.

Снимка 571509

Източник: iStock

"Разбира се, в домовете на богатите хора има повече картини, но еротичните образи са били доста популярни в Помпей като цяло", казва директорът на Археологическия парк на Помпей Габриел Зухтригел пред Guardian.

Той пояснява, че дълго време се е смятало, че изкуството на сексуална тематика е украсявало само стените на бордеите. Зухтригел обаче смята това за търсене на просто обяснение. "Ежедневието на древните е било също толкова комплексно, колкото и нашето. Не можем да си вадим заключения какво е ставало по тези места само от фреските."

Снимка 571507

Източник: iStock

Изложбата Art And Sensuality In The Houses Of Pompeii беше открита на 21 април и ще е отворена за посещение до 15 януари 2023 г. в Археологическия парк на Помпей.