През януари миналата година Световните рекорди на Гинес обявиха Мария Браняс Морера за най-възрастния жив човек в света. Преди нея рекордът за най-дълголетен човек държеше френската монахиня сестра Андре, която почина на 118-годишна възраст.

Тайната за дълголетието на Мария Браняс - 116-годишната испанка, която дава съвети в X (Twitter)

Изненадващата тайна на най-възрастната жена в света

Дълголетието може да не е толкова трудно за постигане

Сега научаваме, че от този свят си е отишла и Мария Браняс Морера - на 117 години и 168 дни.

Световните рекорди на Гинес са публикували изявление, с което потвърждават смъртта ѝ на 19 август, понеделник. "Мария почина спокойно в старческия дом в Каталуния, Испания, където живееше през последните две десетилетия", се казва в съобщението на организацията.

Вчера, 20 август, семейството на Мария Браняс Морера също е публикувало пост в личния ѝ профил в X, с който обявява смъртта ѝ. "Тя си отиде по начина, по който искаше: в съня си, в покой и без болка", пише в социалната мрежа.

Семейството на родената в САЩ испанка допълва, че малко преди да почине тя им е споделила, че предусеща края си. "Не знам кога, но много скоро това дълго пътуване ще приключи. Смъртта ще ме намери изтощена от това, че съм живяла толкова много, но аз искам да ме завари усмихната, свободна и доволна."

За Световните рекорди на Гинес Мария Браняс Морера е издавала своята тайна за дълголетие. По думите ѝ ключови за дългия ѝ живот са били "реда, спокойствието, добрата връзка със семейството и приятелите, контакта с природата, емоционалната стабилност, недопускането на притеснения и съжаления, много позитивизъм и стоене далеч от токсични хора".

"Мисля, че дълголетието е свързано и с късмета. Късмет и добра генетика", допълва още тя.

Мария Браняс Морера е родена на 4 март 1907 г. - една година, след като родителите ѝ емигрират в САЩ от Испания. Осем години по-късно семейството се завръща в Барселона по време на Първата световна война.

Дълголетната испанка е преживяла също така и Испанската гражданска война, Втората световна война, построяването и потъването на Титаник.

Последните десетилетия от живота си тя прекарва в старчески дом в Каталуния, където, въпреки напредналите си години и с помощ от дъщеря си, се научава да използва социалната мрежа X, където общува онлайн с хилядите си последователи.

"Аз съм стара, много стара, но не съм идиот", гласи нейното кратко представяне в платформата, с което показва, че има и чувство за хумор.

Смята се, че Мария Браняс Морера е сред най-възрастните хора, възстановили се от Covid-19, след като дава положителен тест през май 2020 г.

Според Gerontology Research Group, след смъртта ѝ сега най-възрастният жив човек е 116-годишна японка Томико Итоока, пише CNN.

6 сестри на общо 571 години - един рекорд на Гинес за живи роднини

6 сестри на общо 571 години - един рекорд на Гинес за живи роднини

Най-възрастната е столетник

А абсолютният рекордьор по дълголетие сред всички хора досега, е била Жан Луиз Калман, доживяла до 122 години и 164 дни, отново според статистиката на Рекордите на Гинес.