През последните няколко години света на спорта е разединен, когато става дума за трансджендър атлетите и техните права.

Adidas, Impossible Is Nothing и рекламата, която предизвика полемики

Adidas пак ядоса хората

Какъв е проблемът им с Тифани Абреу

Едни смятат, че няма проблем трансджендър жени да се състезават, докато други смятат, че това просто не е честно. Е, поне при плуването вече са въведени някои правила.

Световната федерация по водни спортове - Fina, реши да въведе стриктни правила относно трансджендър атлетите. На конгрес в Будапеща общо 152 представители на федерацията гласуваха и бе взето решението, че трансджендър жени нямат право да се състезават в официални турнири.

71% от гласуващите са били на мнение, че това е правилният ход. Което означава, че ако даден атлет е преминал през мъжки пубертет, то той няма право да се състезава след това в официални турнири.

Тоест, терапията с хормони, на която трансджендър жените се подлагат трябва да е започнала преди да са навършили 12 години, ако искат в бъдеще да се състезават на професионално ниво.

Но това не означава, че трансджендър атлетите ще бъдат напълно изключени от спорта. През последните месеци от Fina са работели с учени, медици и прависти, за да създадат стандарти за трансджендър атлетите, които ще могат да се състезават в специални категории, пише SPORTbible.

Токио 2021, Ребека Куин и първият трансджендър атлет, спечелил златен медал на Олимпиада

Първият трансджендър атлет със златен медал

Куин записа името си в историята

През месец март Лиа Томас стана първата трансджендър жена, която спечели титлата при жените в националната колежанска лига (NCAA). Тогава тя заяви, че по време на транзицията си всъщност е загубила мускулна маса и е станал по-слаба и бавна. Но въпреки това не смята да се отказва от плуването.