Пингвините са представители на семейство птици, но за разлика от другите си събратя, в хода на еволюцията развиват умението си да плуват, вместо това да летят. Него наследяват от древните си предци, откриват учени.

Кралските пингвини, екскрементите им и ефектът, който имат върху човека

Учените, които се друсат с изпражненията на пингвините

Влиянието, което екскрементите на кралските пингвини имат

Учени от Кралския технологичен институт в Мелбърн сравняват математически ефективността на плуване на пингвините с движенията на птици като тъпоклюните кайри, които не са загубили способността си да летят, но могат и да плуват за кратко време, докато си търсят храна.

Всички птици са плувци, ако става дума за задържането им на повърхността на водата. Но пингвините се справят повече от добре и с гмуркането, и с прекарването на дълго време под вода.

Снимка 560784

Източник: iStock

Според учените, представителите на вида малък пингвин могат да се спускат до цели 65 метра дълбочина. Най-добрият гмуркач сред птиците обаче си остава дебелоклюната кайра. Императорските пингвини пък, които са доста по-големи по размери, също се нареждат на челните места сред гмуркачите.

Това е поредното доказателство колко ефективни са движенията на пингвините под вода. Те успяват да адаптират движенията на крилата си от въздуха към водата, която има 800 пъти по-голяма плътност и определено придвижването в нея е в пъти по-сложно и енергоемко, предава Inside Science.

Човешката еволюция, мъдреците, допълнителните кости и как се променяме в последните години

По-малко зъби и повече кости - новата микроеволюция

Промените не спират

Фосилни доказателства показват, че пингвините са загубили способността си да летят преди около 60 милиона години. Това се дължи на еволюционни промени, довели до структурни изменения във формата и размерите на крилата на тези птици. И именно затова те са по-широки при пингвините и служат като перки, с които лесно плуват над и под повърхността на водата.