Джил Хайнерт - изследовател в Кралското канадско географско дружество, не е била убедена, че може да има пещери в айсберг, защото никой дотогава не е влизал в такава. Но решава да разбере това сама и предприема подводно приключение, което едва не коства нейния живот и този на екипажа ѝ.

Мъжът, който оцелява след три дни на дъното на океана

Мъжът, който оцелява след три дни на дъното на океана

Забележителната история на Харисън Окене

По време на гмурканията Джил Хайнерт, бившият ѝ съпруг Пол Хайнерт и операторът Уес Скайлс се сблъскват с непредсказуеми течения, минусови температури и други животозастрашаващи предизвикателства, навигирайки през водите под подвижния лед.

Както разказва изследователката пред People, намерението ѝ е било да се спусне до най-големия айсберг в документираната история.

"Мислех, че поемането на тези рискове наистина има значение за нашето разбиране за планетата и промените, пред които сме изправени, но бях нервна", не крие тя.

Джил Хайнерт обяснява, че човек не може да разчита, че нещо в Антарктика може да е стабилно и сигурно, защото морският лед се образува много бързо. Освен това измъкването от водата измежду късовете лед може да е доста страшно.

Айсбергът, до който са се гмуркали изследователката и останалите двама от екипажа, е формирал течения, което съответно е създавало опасност те да бъдат засмукани. Вече близо до айсберга, Джил Хайнерт е чувала пукането и шумоленето, докато ледът се я топял.

Тримата са достигнали дълбочина от 40 метра, без дори да знаят къде точно трябва да е морското дъно. В един момент обаче течението се е усилило, а също и пуканията на леда. Осъзнали, че може да са в сериозна опасност, те са се опитали да изплуват нагоре, но са осъзнали, че процепа в айсберга, през който са се промъкнали, вече го няма. Затова се е наложило да намерят нов изход, което ги е обезпокоило. Но приключението им далеч не приключва дотам.

"След това направихме второ гмуркане на същото място. Този път течението беше дори по-силно и ние буквално бяхме избутани през айсберга и се озовахме от другата страна, откъдето трябваше да се върнем много бавно обратно на повърхността", разказва още Джил Хайнерт.

Следва и трето гмуркане на това конкретно място, при което е осъзнала, че е "лоша идея да оставим течението да ни помете." То вече е станало толкова силно, че, както го описва изследователката, "това едночасово гмуркане се превърна в тричасова борба за живота ни."

"Когато казват, че животът ти минава пред очите ти, всъщност не е така. Мислите си няколко наистина глупави мисли. И тогава си казвате: "Чакай малко. Трябва да се съсредоточа." Не мога да мисля как да се измъкна от айсберга. Просто си мисля: "Коя е следващата най-добра стъпка към оцеляването?", допълва Джил Хайнерт.

Ситуацията им, освен че вече е била доста животозастрашаваща, е била допълнително усложнена и заради това, че все пак в екипажа са били трима и са се тревожели един за друг.

"Факторът страх, вашето дишане, всичко е за да останеш възможно най-спокоен. Ако припаднеш, ще се удавиш", казва изследователката.

Тя и двамата мъже, осъзнали, че няма кой да ги спаси, са знаели, че трябва да разчитат само на себе си. Но тъй като силното течение е продължавало, са могли единствено да открият пролуки, в които да се пъхнат и да се аклиматизират към ледената вода, докато то се успокои и те успеят да се изтласкат обратно нагоре.

Когато вече излизат на повърхността, се сблъкват с нова опасност - тази от измръзване, особено при ветровито време. Колкото по-дълго човек е под вода, особено студена, толкова по-голяма е вероятността да получи хипотермия.

За щастие, Джил Хайнерт и екипажът ѝ са се измъкнали живи, а нейните първи думи са били: "Пещерата се опита да ни задържи днес".

И добре, че са успели да излязат от пещерата, тъй като както споделя изследователката, е усетила, че е била близко до смъртта.

Как трима мъже бяха спасени от самотен остров

Как трима мъже бяха спасени от самотен остров

След като изписали "помощ" на брега с палмови листа

"Само часове след това гмуркане цялата пещера, в която бях току-що, избухна и се разпадна на парчета, докъдето стигаше погледът."