Петър Ванев е от хората, на които, тайно или не, искаме да приличаме. Роден в Русе, той заминава за Великобритания, когато е на 23 години. Там отива да търси нещо, което всички ние искаме - по добър живот.

Но онова, което намира на Острова, се оказва прекалено скучно. Попаднал в новата си зона на комфорт, Петър продължава да се оглежда за нещо, което да го извади от нея.

Прави го филмът по книгата на Черил Стейд "Моето приключение в дивото" - разказ за прекосяването на Тихоокеанския хребетен път. А видяното кара Петър да си обещае един ден и той да мине по същите стъпки и да изпита същите емоции.

Снимка 497799

Източник: Личен архив

И понеже всяко приключение, било то и от 4000 километра пеша, започва с една първа крачка, своята Петър прави през 2017 г. в началото на Тихоокеанския хребетен път, изпълнявайки обещанието, което си е дал преди години.

Следват общо 12 700 извървени километра, след които може да се похвали, че е единственият българин и един от общо около 600-те души, покорили Тройната корона трите най-дълги пешеходни маршрута в САЩ.

Снимка 497794

Източник: Личен архив

За да сподели емоциите и преживяванията си, а и за да вдъхнови и други да тръгнат по неговите стъпки и да преследват мечтите си, през 2018 г. Петър Ванев издава първата си книга - "Пътека през огън и лед" (издателство Вакон).

Снимка 497800

Източник: Личен архив

Тя е един разказ по преживяно за това какво е да изминеш 4240 км от Мексико до Канада сам, по Тихоокеанския хребетен път, да видиш и усетиш отблизо силата на природата и да разбереш какъв е истинският предел на възможностите ти.

"Пътека през огън и лед", Петър Ванев и какво е да изминеш 4420 км пеша

Как се изминават 4240 километра пеша

Петър Ванев за най-голямото предизвикателство през Тихоокеанския хребетен път и как се пише книга по пътешествие

През същата тази 2018 г Ванев се връща в САЩ с нова ясна мисия - да премине и 3500-те километра по Пътеката на Апалачите. За второто голямо приключение от Тройната корона той ни разказва във втората си книга - "Пътеката на хората" (издателство Вакон).

Снимка 496335

Източник: Личен архив

Миналата година пътешественикът завършва Тройната корона и с Континенталния преход. Той е с дължина близо 5000 км и го определя като най-трудния. Третата книга, в която Ванев ще разкаже и за преживяванията по този пешеходен маршрут, очакваме следващата година.

Снимка 497790

Източник: Личен архив

Да ходиш сам 109 дни по 30-35 километра на ден с един чифт обувки може да ни се струва мисия невъзможна, но Ванев има много какво да ни разкаже за предела на възможностите на човешкото тяло и психика.

Какво още разказа Петър за "Пътеката на хората" - Пътят на Апалачите, може да прочетете на mybody.bg.