Обичаме, когато романите ни държат в напрежение и ни карат да не оставяме книгата, докато не обърнем и последната страница. Трите в днешната ни селекция са точно такива, освен това са написани от някои от най-добрите авторки в момента.

"Бавно тлеещ огън"

Когато се касае за отмъщение, и най-добрите хора са способни на ужасяващи дела. Това преспокойно може да е мотото на последния роман на Паула Хоукинс, която ни е добре позната от "Момичето от влака".

Снимка 577188

Източник: Enthusiast

Трупът на млад мъж е намерен на лодката му в лондонския Риджънтс Канал. Точно три жена имат мотив да желаят смъртта му: тревожната и травмирана Лаура, с която е прекарал последната си нощ; леля му Карла, която все още скърби за друг член на семейството; и потайната съседка Мириам.

Изд. Enthusiast, 20 лв.

"Към езерото"

Минаваме на малко по-друга вълна, която обаче звучи ужасяващо позната. Светът е покосен от смъртоносен вирус. Аня, партньорът й Сергей и малкият й син Мишка бягат от Москва на север към остров насред езеро в близост до границата с Финландия.

Снимка 577187

Източник: Колаж / Лабиринт

С тях пътуват и други техни познати и приятели, но пътят и опасностите по него ще подложи на изпитание и най-човешките качества във всеки. Макар да напомня за ковид пандемията, романът на Яна Вагнер е писан преди нея и предлага по-психологически поглед към човека на границата на оцеляване.

Изд. Лабиринт, 17.90 лв.

"Кървавата годеница"

Рискуваме да се подхлъзнем, ако тръгнем да хвалим майсторството на Кармен Мола - авторката на този хитов роман, който спечели престижната награда "Планета" миналата година. При награждаването стана ясно, че Мола всъщност е псевдоним на сценаристите Хорхе Диас, Агустин Мартинес и Антонио Мерсеро.

Снимка 577189

Източник: Кръг

Ето и историята в него: инспектор Елена Бланко трябва да разследва брутално убийство. Младата Сусана е убита по особено жесток начин в навечерието на сватбата си, а допълнителен ужас всява факта, че точно по същия начин преди седем години е умряла по-голямата й сестра Лара. Но убиецът на Лара е в затвора...

Изд. Кръг, 20 лв.