Часовникът от векове е символ на благосъстояние, особено при мъжете. Някои са готови да дадат огромни суми, само за да притежават истински уникат на китката си, който моментално ги изстрелва нагоре по социалната стълбица.

Има и хора, които са готови да платят цели 31 милиона долара за часовник, произведен в една-единствена бройка. Именно за такава огромна сума преди дни в Женева бе продаден Patek Philippe Grandmaster Chime модел 6300A-010

Той е част от колекцията на луксозната марка, която има ново попълнение на цели две години. Моделът обаче доста се различава от предишните, което вероятно е предпоставка за това, че с продажбата си веднага се окичи с титлата за най-скъп часовник в света.

Снимка 452338

Източник: Facebook / Thnh Nam

Въпросният Grandmaster Chime е първият модел от колекцията, който има стоманени части. Този материал се използва доста рядко от швейцарския производител.

Снимка 452337

Източник: Facebook / Lukas Rukys

Въпреки че говорим за часовник със стрелки, а не така модерните напоследък smart модели, и тук имаме цели 20 функции, сред които са аларма и гласово възпроизвеждане на датата.

Снимка 452333

Източник: Patek Philippe

Освен това, най-скъпият часовник има не един, а два циферблата, като единият е разположен на задната част. Това създава и необходимостта от патентован механизъм за обръщане, какъвто само този модел притежава. Цветът на основния, който е покрит с 18-каратово злато, също различава този часовник от всичко останали на марката.

Снимка 452334

Източник: Patek Philippe

Тазгодишният модел на Grandmaster Chime успя да намери собственик само след няколко минути наддава. Ежегодният търг, на който се разиграват часовниците на марката, е с благотворителна цел, пише Daily Mail.

Грешките при купуване на часовник

3-те най-големи грешки при купуване на часовник

Какво смята един експерт

Цената от 31 милиона долара успя категорично да детронира предишния победител - Rolex Daytona, който бе продаден за близо 17 милиона и половина долара преди години.