Нобеловата награда безспорно е едно от най-престижните отличия, които човек може да спечели. Тя е не просто голямо признание за труда, усилията и резултата от тях, но и оценка за обществената им значимост.

Наградите Еми 2021, Джейсън Съдейскис кой спечели за първи път награда

Първият път на звездите на наградите Еми 2021

Кои актьори спечелиха статуетка за първи път

Тазгодишната Нобеловата награда за физиология и медицина за 2021 г. отиде при двама американски учени - Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за техните открития на рецептори за температура и допир. Чрез тях те дават подробно обяснение как възприемаме горещото, студеното и докосванията чрез нервни импулси.

"Способността ни да усещаме топлина, студ и допир е от съществено значение за оцеляването и е в основата на взаимодействието ни със света около нас", обосновават решението си от Нобеловия комитет.

И допълват, че откритието на двамата учени откритието "отключва тайните на природата ... Обяснява на молекулярно ниво как тези стимули се превръщат в нервни сигнали."

Дейвид Джулиъс

Източник: GettyImages

Дейвид Джулиъс

А всичко започва с... лютите чушки. И по-специално с веществото капсацин, отговорно за парещия вкус. То е отправна точка за революционното откритие, защото е известно, че предизвиква дразнене на нервите и дори болка. И Джулиъс решава, че е наистина важно да разбере механизма, по който това се случва.

Ученият и неговият екип създават банка от милиони ДНК фрагменти, съответстващи на гени, които могат да реагират на болка, топлина и допир. След това включват гени от въпросната банка в клетки, които обикновено не реагират на капсацин, за да намерят единствения ген, причиняващ чувствителността.

По-късно Джулиъс стига до извода, че капсаициновият рецептор, който са открили, е и рецептор за усещане за топлина, активиращ се при температури, които се възприемат като болезнени, обясняват от Нобеловия комитет.

Ардем Патапутян

Източник: GettyImages

Ардем Патапутян

Приносът на Патапутян пък е откриването на сензори в кожата и вътрешните органи, които реагират на "механични стимули" - като докосване и натиск. Със своя екип той успява да идентифицира клетъчна линия, която реагира, когато отделните й клетки са прободени с микропипета.

Идентифицират се 72 кандидат-гена, които може да са кодирали рецепторите и по метода на изключването се достига до този, отговорен за механичната чувствителност, предава CNN.

От комитета уточняват, че откритията на двамата учени са направени преди повече от десетилетие, но сега са особено актуални на фона на пандемията от COVID-19. "През последната година забравихме за чувството за допир - например по време на прегръдка. Това са рецептори, които ни дават усещане за топлина и близост", заявяват от там.

Лютите чушки, капсацинът и как пикантните храни ни поддържат здрави

Лютите чушки като лекарство

Ядем, ревем и сме здрави

Престижното отличие носи със себе си и парична награда от 10 милиона шведски крони, което е около 985 хиляди долара. А Патапутян и Джулиъс ще трябва да решат как да си я поделят.