"Изкуството е живот. Като цяло, дори да се научим да живеем правилно е изкуство. И изкуството отразява живота на автора - това, което се случва в главата му и около него", споделя Станислав Трифонов - Насимо, който несъмнено е една от иконите на съвременната стрийт арт култура. Редица запомнящи се графитни платна в ярки цветове и послания по сгради в София са пременени именно от четката и визията на Насимо.

В началото на 2024 г. художникът поема по една нова и доста интересна посока, като заедно със свои колеги и съмишленици създава Fine Graff Art - платформа за свободно изкуство, която дарява стенописи на учебни заведения.

Мотивът им да го направят е провокиран от многобройните обаждания на директори на училища, които искат сградите им да бъдат изрисувани, но нямат финансова възможност да осъществят това свое желание.

Освен Насимо, част от туптящото сърце на Fine Graff Art, са Камен Бонев, Николай Ангелов - Гари, Елисавета Ангелова, Иван Шопов, Димитър Йотов, Дамян Бумбалов и Светлозар Ангелов.

Камен Бонев е автор на творби, излагани в Лувъра, Виена, Рим, САЩ и десетки други градове по света. Николай Ангелов - Гари пък е носител на редица награди с над 20 самостоятелни изложби. Рисувал е в много храмове и манастири, включително в Троянския и Бачковския манастири.

Елисавета Ангелова е член на "Дружеството на бургаските художници " и "Българското иконографско сдружение" и има редица самостоятелни изложби в България. Иван Шопов е художник с много лица, автор е на множество творби с туш и акрил. Има осем самостоятелни изложби в България и чужбина.

Димитър Йотов е млад художник с опит в дигиталното рисуване и стенопис. Има реализирани множество стенописи в различни пространства част от които болница, хижа и други сгради с обществено значение.

Дамян Бумбалов пък е създател на склуптура, живопис и графика. Стенописът също става част от живота на художника.

Карикатурите на Неда Малчева - най-забавният и честен образ на българската майка

Рошава, с дупки на клина и трохи под краката си - най-честният забавен образ на българската майка

Неда Малчева за живота с три деца, за любимите рисунки и за бъдещите предизвикателства

Светлозар Янков - Све повече от 10 години е в екип с Насимо, като двамата заедно създават редица стенописи по цял свят. Все пак художникът има не по-малко забележителен свой индивидуален творчески път.

Основната градивна частица зад Fine Graff Аrt са талантът и пламъкът на тези осем художници, които са готови да променят ежедневието на обществото чрез визуалното изкуство.

"Искаме да превърнем изобразителното изкуство в ежедневие за обществото ни, като го извади от музеи и галерии и го разпространи под формата на стенописи по фасади и вътрешни пространства на местата, където израстват бъдещите поколения на България - училища, детски градини, читалища", обобщава целите на Fine Graff Art Айлин Етемова, която е координатор на фондацията.

Именно това им желание става причина за създаването на кампанията "Великaта стена на България". Идеята на кампанията е да се набират средства за финансиране на стенописите, чрез продажба на принтове на оригинални картини. Художниците даряват 100% от стойността от продажбата на своите принтове за стенописите по училищата. Разбира се, набират се средства и от преки дарения.

"Средата, в която израстват децата ни, оказва голямо влияние за тяхното бъдещо оформяне като критично мислещи хора. Изкуството влияе пряко на възприятието ни към света и възпитава усещане за естетика и красота. Вдъхновява сбъдването на мечти за по-светло бъдеще", категорични са от Fine Graff Art.

Снимка 680206

Източник: Fine Graff Art

Основният критерий, който кандидатите за стенопис трябва да покриват, е желанието изкуството да се разгърне в пълния си потенциал по стените на учебните заведения. Важнa е готовността от страна на училището да подкрепи художествения прочит на артистите на различните теми, които са обект на интерес за кандидатите.

След изрисуването на екстериорните фасади и вътрешните стени на училищата, от фондацията организират работилници и отворени лекции с децата, които имат афинитет към визуалното изкуство.

Досега Fine Graff Art имат две завършени фасади на учебни заведения. Първата е тази на СУУУС "Проф. д-р Дечо Денев" в София. На стената работят неуморно Камен Бонев, Насимо, Миленист и Све Янков. Изобразяват патроните на училището: Фердинанд Урбих, създател на училището, княгиня Елеонора, един от главните спонсори, и проф. Дечо Денев, дългогодишен директор на училището. В образите на фасадата, авторите вплитат думите Знание, Вяра, Аз Буки и Веди.

Вторият им завършен проект е ПТГ "Цар Симеон Велики" в град Търговище. Училището предоставя отлични условия за усвояване основите на науките и инженерството чрез чудесна съвременна материално-техническа база.

В момента фондацията има четири актуални каузи за четири училища в различни краища на България, които чакат своята подкрепа. Това са СУ "Емилиян Станев" във Велико Търново, 179-о училище "Васил Левски" в село Доброславци, СУ "Христо Проданов" в Карлово и XIII ОУ "Свети Паисий Хилендарски" в Стара Загора. Диапазонът на сумите, необходими за осъществяването на проектите, е от 15 до 86 хиляди лева.

Как домът ни прави по-здрави и щастливи - Студио Дизайница за тайните на устойчивия интериор

Как домът ни прави по-здрави и щастливи - Студио Дизайница за тайните на устойчивия интериор

Колко важно е домът да е екосъобразен

Вероятно малко хора си дават сметка колко трудоемък и скъп е един такъв проект - защо са необходими толкова средства?

Проектите, свързани с изрисуване на училища, се изготвят на преференциални условия. В зависимост от сложността на стенописа - когато има изобразяване на човешки фигури или портрети, стойността и трудността са много по-високи, в сравнение с абстрактните изображения.

Снимка 680203

Източник: Fine Graff Art

Как точно се ражда един стенопис върху учебните заведения?

Първоначално се провеждат разговори с кандидатите, относно темата на проекта, вида на стенописа, изискваме снимки на стените и размери, след което се изготвя оферта за стойността на проекта.

Следващият етап е набиране на средства чрез продажба на принтове на оригинални творби на художниците, търсене на основни спонсори, кампании в самите училища за популяризиране на проекта и подкрепа от самото училищно общество.

След сформиране на средствата, необходими за осъществяване на стенописа, се изготвя предварителен идеен проект, а след одобряването му, се пристъпва и към основното изрисуване на стената.

Колко време отнема един стенопис?

При подходящи метеорологични условия един стенопис се изготвя в рамките на 10 дни.

Снимка 680204

Източник: Fine Graff Art

Колко учебни заведения са проявили интерес до този момент?

До момента над 20 учебни заведения са проявили интерес към промяна на средата чрез изкуство. Сред тези заведения има и детски градини.

А кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъсквате при подобен проект?

Събирането на средства и недоверие към визията на артиста.

Тони Патето - батката на нашата трагикомична българска действителност

Тони Патето - батката на нашата трагикомична българска действителност

Анани Борисов и Мартин Петров за създаването на забавни персонажи, за любимите рисунки и за комикс индустрията в България

Кой тогава е най-вълнуващият и интересен аспект на работата в подобна кампания?

Възможността да се комбинират различни художници с техните стилове, опит и мироглед. Срещата с различни хора от училищните среди, които са мотивирани да променят средата, в която пребивават децата и младежите.

Снимка 680202

Източник: Fine Graff Art

Казвате, че фондацията вярва във фразата на Достоевски "Красотата ще спаси света" - какво още мечтаете да рисувате?

Броят на училищата в България са 1940, мечтаем всяко едно от тях да бъде докоснато от магията на изкуството.