Свикнали сме да чуваме, че здравето зависи основно от храната, физическата активност и нивото на стрес в ежедневието ни. Малко обаче се говори, че за да бъдем здрави, спокойни, отпочинали и изпълнени с енергия, в голяма степен зависи и от средата около нас, включително от дома.

5 цвята за интериора у дома, които го задържат по-прохладен

5 цвята за интериора у дома, които го задържат по-прохладен

Ето как да внесем повече стил и практичност вкъщи

Затова и съвсем естествено през последните години в световен мащаб все повече навлиза тенденцията за обзавеждането на пространства по устойчив и екосъобразен начин. А едно от малкото архитектурни студиа, които я прилагат у нас, познават психологията на дома и знаят как да я използват в посока подобряване на цялостното ни здраве и начин на живот, е Дизайница.

Зад студио Дизайница стоят три дами - Павлина Чернева, Мариета Атанасова и Виктория Грозданова. Близки приятелки от ученическите и студентските години, всяка от тях развива фокуса си към устойчивост и здравословен начин на живот още преди да заработят заедно. Неизбежно обаче общият им кариерен път ги събира в заветната пресечна точка - програмата за предприемачество на Founder Institute Bulgaria.

От ляво надясно: Виктория Грозданова, Павлина Чернева и Мариета Атанасова

Източник: Личен архив

От ляво надясно: Виктория Грозданова, Павлина Чернева и Мариета Атанасова

По това време и трите вече са завършили архитектура, но не след дълго откриват, че стандартният подход в работата не е в съответствие с вярванията и разбиранията им. Преломният за тях момент идва с осъзнатата нужда от промяна, ново начало и търсене на по-доброто за самите тях и бранша им.

Така, Дизайница стартира с цел да пречупи интериорния дизайн през призмата за осъзнатост и устойчивост, докато същевременно отразява възгледите на основателките си. И до днес студиото продължава да се придържа към основните си ценности - автентичност, социална отговорност и екологичност.

Дневна от реализиран проект на апартамент - скандинавско усещане и бохо детайли

Източник: Личен архив

Дневна от реализиран проект на апартамент - скандинавско усещане и бохо детайли

Според архитектките домът би следвало да е проектиран и обзаведен спрямо личните нужди и да е отражение на самите нас. А проектираният и обзаведен по екосъобразен и устойчив начин дом ни допълва и надгражда, като подобрява здравето, тонуса и духа и ни прави по-спокойни и креативни.

За да бъде постигнато това обаче, е важно материалите, които ни заобикалят, да бъдат естествени, качествени и от проверени и опитни доставчици. Такива обаче за момента в България са все още трудно достъпни. Затова и на архитектките им коства повече усилия да намерят устойчиви материали и сигурни партньори. Въпреки това са обнадеждени, тъй като им прави впечатление, че се появяват повече такива компании, а самите те работят с все повече български брандове.

Кухня от реализиран проект на къща

Източник: Личен архив

Кухня от реализиран проект на къща

Позитивно звучи и наблюдението им, че у нас няма изявено скептично отношение към идеите за по-устойчиво проектиране и обзавеждане. "Нашата аудитория и клиентите ни се интересуват цялостно от здравословен начин на живот, а домът е наше продължение и отражение и в него се оглеждат ценностите ни", допълват архитектките от Дизайница.

Според тях е важно хората да разберат, че един устойчиво проектиран и обзаведен дом може да ги направи по-здрави. Защото това, което малцина пренебрегват, е наличието на скрити токсини и други вредни за здравето ни вещества в най-масовите и стандартни материали. Чрез включването на естествени и природни елементи в интериора можем не само да намалим стреса, но и да подобрим двигателната си култура, както и да облекчим здравословни проблеми като алергии, дихателни и кожни неразположения.

Спалня от реализиран проект на апартамент - скандинавско усещане и бохо детайли

Източник: Личен архив

Спалня от реализиран проект на апартамент - скандинавско усещане и бохо детайли

Какво трябва да знае всеки, който иска да създаде дома си по устойчив и екосъобразен начин?

Че ще получи много бонуси за своето и на семейството му здраве, които ще се разгръщат с времето. И трябва да знае, че един екосъобразен дом ще повиши качеството му на живот на всички нива - физическо, ментално, емоционално и духовно. Затова може би първото важно нещо е да се информира добре по темата.

Важно е да се има предвид също, че за такова жилище, офис или обществено пространство, е нужно да се отделят повече средства и търпение, за да се открият и изработят най-добрите елементи за него. В това число са включени материалите, мебелите, декорациите, осветлението, текстила и другите части на интериора. За всяка част е нужно време. Като например за повечето текстилни изделия (вълнени матраци, ленени завеси, естествени възглавници) се изискват време за кроене и шиене. Същото важи за мебелите, декорациите и т.н.

Качеството, знаем, изисква време, а търпението се възнаграждава в бъдещ план. По повод ресурсите, проектът може да се бюджетира на различни етапи. Първо да се вложи в основните елементи като стени, под, кухня, бани, а с времето да се закупят и останалите.

Баня от проект на къща с меки и овални форми

Източник: Личен архив

Баня от проект на къща с меки и овални форми

Какво отличава вашия подход на работата от останалите архитекти и интериорни дизайнери?

Изградили сме един цялостен и холистичен подход. Гледаме на дома като на организъм, а на неговите обитатели - като част от тази система, които я одухотворяват.

Целта ни е да удовлетворим нуждите на хората, с които работим, на всички нива - физическо, емоционално, ментално, духовно. Това става чрез задълбочено познаване на психологията на дома - материали, цветове, финиши... Стремим се към щадящ природата интериорен дизайн, който е вечен, естетически издържан и функционален.

Кои са стъпките, които следвате при проектирането и обзавеждането на един дом?

При изготвянето на интериорно решение проектираме така, че да се получи унисон с душевността на клиента и мисъл към природата. Стъпките, които следваме, са стандартните - архитектурно заснемане на обекта, функционално зониране, стилова концепция, пълен комплект работни чертежи и надзор.

На какви материали и материи залагате? И какви избягвате да използвате?

Залагаме основно на естествени и по възможност възобновяеми материали като камък, дърво, метал, бамбук, керамика, стъкло. Понякога ползваме и винтидж и антикварни мебели, при които вече не се отделят вредни вещества. За текстил се спираме на материи от памук, лен, вълна, коприна, коноп.

За стените избираме варови и глинени мазилки или бои, които имат модерен и в същото време автентичен вид. Така стените дишат и дори пречистват пространството. Ползваме и латексови бои, които са с минимално или нулево съдържание на ЛОС (летливи органични съединения). Това са вредни за здравето вещества, които се отделят, когато боята съхне. Избягваме и материали, които са пълни с вредни вещества като формалдехид, който може да се намери и в стандартни детски килимчета, а е канцерогенен.

Детска стая от проект с еко интериор

Източник: Личен архив

Детска стая от проект с еко интериор

Какви са основните тенденции в интериорния дизайн в момента?

В момента е на мода това, което ни допълва и повдига като усещане. За едни това ще е зелен цвят, а за други розов и пр. Водеща става личността и нуждите ни, но това са нашите лични наблюдения.

Погледнато през призмата на дизайнери - хубавото е, че все повече се наблюдават естествените материали и завръщането на такива, които бяха излезли от трендовете. Все повече се завръщат травертина, мозайката, стъклените тухлички и варовите мазилки. В текстила има доминация на вълна, лен, букле и коприна. Цветовете всяка година пък са отражение на общосоциалната картина и доста често през последните години се забелязват земните тонове, които репрезентират нуждата ни от здрава връзка със земята.

А стилът, който може да се каже, че най-много е навлязъл последните години - това със сигурност е еклектиката. Често е съчетание между източните и западните стилове, което показва, че Земята е едно и симбиоза може да се открие между всичко. Стига да се настроим така и да отворим очите и сърцата си, то ще знаем, че заедно изграждаме цялото, и за да го поддържаме, е нужно да сме лично отговорни и загрижени за природата. А това става лесно - като предприемем малки крачки към градивни промени в ежедневието си, здравето си, дома си, а оттам и отвъд. От частното към общото и обратно.