Ето една странна, но истинска история. През 1991 г. музикант на име Мос Хилс свири заедно със съпругата си Трейси на круизен кораб Oceanos. Внезапно той забелязва нещо обезпокоително - заради разразилата се буря и високите вълни в близост до Южна Африка, корабът започва да губи мощност и да потъва.

Мос обаче забелязва още нещо, че независимо от опасността, която грози всички на борда, няма обявена тревога и никакъв план за действие от страна на капитана. 

Въпреки че капитанът и екипажът са длъжни да се погрижат за всички пасажери, се оказва, че те са избягали от кораба със спасителна лодка, пренебрегвайки задълженията си в опит да спасят животите си. 

Мос се чувства длъжен да направи нещо, за да помогне на хората (и на себе си), затова съобщава по радиостанцията на военноморските сили на Южна Африка, че се нуждае от помощ.

"Какъв ранг си?", питат го по радиостанцията, а Мос отговаря: "Аз съм китаристът на групата, а екипажът го няма", разказва пред BBC Мос Хилс. Военноморските сили му дават инструкции как да организира пътниците в спасителните лодки, така че да дочакат идването на хеликоптерите.

ТобиКийт, чихуахуа, рекорд на Гинес и колко е старо най-старото куче в света

Колко старо е най-старото куче в света

Изненадващо възрастно за породата си

Мос и неговата съпруга Трейси се залавят за работа, за да помогнат на всички пасажери да напуснат борда. Китаристът е един от последните петима, напуснали Oceanos. Корабът потъва няколко часа по-късно. Капитанът на Oceanos е осъден за пренебрегване на задълженията си и е изпратен в затвора, а Мос е обявен за герой.

Снимка 571310

Източник: стопкадър видео YouTube / Moss Hills

Проявите на геройство не са нещо чак толкова необичайно в живота, но странното в тази история, че подобна случка с Мос Хилс се повтаря само след няколко години. През 1994 г., Мос отново свири на друг круизен кораб -  Achille Lauro. По време на пътуването обаче корабът се подпалва и започва да потъва в Индийския океан. Мос използва наученото от Oceanos и отново помага на пътниците да се спасят.

Фаня Бас, Мария Блищик, Израел, Украйна и връзката между двете семейства, запазила се през годините

Необикновената връзка между едно украинско и едно израелско семейство

Една истинска история

Така китаристът Мос Хилс оцелява след две големи бедствия за три години, като до ден днешен продължава да свири на различни круизни кораби. С вълнение си спомня  за случилото му се на Oceanos и казва, че не възнамерява  да напуска морето скоро.